ASG CZ Shadow 2

(Recensionsexemplaret är donerat av ActionSportGames)

Jag har ett komplicerat förhållande till pistoler. För det första så är det den enda sport som jag någonsin tävlat i och faktiskt vill fortsätta tävla i. Sportskytte är fantastiskt roligt och är något jag verkligen rekommenderar till alla och envar. För det andra så är nog ändå mitt vapenintresse mer riktat mot karbiner och kulsprutepistoler vilket gör att jag i Airsoft egentligen aldrig brytt mig så mycket om att bära en pistol annat än som dekoration. Faktum är att jag burit en USP som jag trodde var rent dekorativ i fem år på airsoftbanor tills en meckarkväll hos en polare. Där fick jag reda på att det bara var packningarna i magasinen som behövde bytas ut och nu fungerar den perfekt.

Det är kanske inte de ord varken ni eller ASG vill läsa från en person som faktiskt ska försöka ge en informerad åsikt om ett airsoftvapen men jag tycker ändå anekdoten sammanfattar den ambivalens jag har till sidearms inom airsoft generellt. Visserligen så är det coolt och ger en adrenalinkick utan dess like att storma fiendens position med en pistol; däremot får man betala priset med att hålla koll på vapen som ofta kräver lite mer underhåll än det genomsnittliga airsoftvapnet.

Med risk för att sprida välgrundade fördomar så är den genomsnittliga pistolen till airsoft helt duglig för vad den är avsedd att göra. Det är ett sidovapen oftast helt i plast, kostar runt tusenlappen beroende på modell och drivs på CO2 eller Greengas. Eftersom de är mindre komplicerade än AEGs och avses användas mindre och på annat sätt så finns det därför en lång rad modeller att välja mellan. Så hur gör man egentligen för att bryta den här mallen?

Danska ActionSportGames som länge riktat in sig på pistoler som stämmer väl in på ovanstående kategori valde att frångå mycket av detta med ASG CZ Shadow 2.

Det kan tänkas något underligt att man väljer att göra en airsoftpistol baserad på ett sportskyttevapen men med tanke på att somliga dynamiska skyttar använder airsoft för att torrträna samt det ökade intresset att skjuta dynamiskt med airsoftvapen så skulle jag vilja säga att ASG vet vilka som är intresserade av modellen. Det enda som möjligen avskräcker tacticoolingarna skulle vara den blå färgen på greppet men de kan man alltid måla om.

Pistolen har trademarks från CZ på vänster sida och från ASG på höger sida samt på greppen. Återigen verkar ASG ha vanan att  måla in sin logotyp, serienummer och kaliber i en klar vit text som jag tycker tar udden av den realism som vapnet annars utstrålar. Det kan vara avsiktligt eller ren egoism men jag hade föredragit om även dessa var nedtonade precis som de riktiga och ärligt talat snygga trademarksen från CZ på andra sidan.

Pistolen är synnerligen välbyggd. Inte nog med att den faktiskt har en vikt som påminner om en riktig pistol så har man uppenbarligen lagt lite energi på att det inte finns några lösa delar eller något vobbel. Alla delar från manteln, magasinet, säkringen och magasinrelease sitter ordentligt och det finns inget som känns löst. Avtryckaren och hanen känns också mycket robusta. Siktena på pistolen är dugliga och jag misstänker att de är lite i överkant för pistolens prestanda; på det sätt man använder ett sidearm i airsoft räcker det att grovrikta.
Pistolen drivs på CO2 vars patron sitter i magasinet. Fördelen är fler skott per magasin innan du behöver byta samt att magasinet fortfarande ser ut som ett sådant. Nackdelen är att det kan vara omständligt att byta patronen i spel; det kräver en insexnyckel och en sådan behöver således finnas precis bredvid dina kolsyrepatroner.

Fästskenan under pipan är inte direkt Picatinnystandard men den har hittills kunnat montera de flesta av mina pistoltillbehör utan att krångla. Det sagt så är det här inte riktigt en pistol man köper för att kitta till MILSPEC Standard och även om det finns gott om hölster till Shadow 2 på marknaden är få av dem anpassade för att vapnet har monterad ficklampa eller motsvarande.

Att testa pistolen under rådande omständigheter har varit lite knepigt. Jag hade hoppats att kunna ta med pistolen på åtminstone två spel – samt även jämföra den mot en riktig – men i slutändan fick det bli ett airsoftspel samt lite tid på landstället med uppsatta måltavlor.
Det första jag behöver fullständigt ösa beröm över är avtryckaren. Den är riktigt trevlig. Förutom att vara snyggt kromad så har den ett konsistent tryck vilket inte alltid är fallet på airsoftvapen. Du kan således vara säker på när skottet skall gå av. Första avtrycket är längre såvida du inte väljer att fälla ner hammaren manuellt. Samtliga uppföljande skott sker i Single Action vilket gör det väldigt enkelt att få iväg en serie välriktade skott. ASG har här satt en standard jag kommer ha svårt att vänja mig av vid.

Vapnets blowback är kraftig men det måste den vara. Då pistolen i allmänhet och manteln i synnerhet har lite mer vikt än andra pistoler av samma sort så känns den något starkare; framför allt med full CO2 patron men detta balanserar ut sig i slutändan. Det tar inte lång tid att vänja sig vid känslan att hantera vapnet i alla händelser. Dock så bör man som alltid hålla koll på utgångshastigheten. Ska man bära pistolen som sidearm kan det vara bra att skjuta av några skott så du inte får utgångshastigheten hos en påfylld CO2 kapsel.

Något som däremot kan vara en nackdel är att dra och hantera vapnet med en hand, framför allt om du är van vid den lite lättare sortens airsoftpistol. Det är en ren vanesak men vapnet kan inte vinklas riktigt hur som helst för att få en bättre vinkel för skottet vilket ur säkerhetssynpunkt är strålande.
Så. Nu har jag enligt WordPress använt över 900 ord med att nästan uteslutande berömma den här pistolen. Om ni är som jag så tänker ni säkert ”vad är haken?”.  Haken är priset. Det finns gott om tillräckligt bra pistoler som kostar mindre än vad ASG CZ Shadow 2 gör och jag misstänker att om man är villig att lägga så stora slantar på en pistol så kan den licenserade Glocken eller en trevligt H&K vara det mest lockande för Milsim.

Om du däremot är ute efter en likadan pistol som du har till sportskytte, något lite mer annorlunda, en pistol som är bra ur lådan för IPSC Air eller helt enkelt har smak för en välbyggd CO2 pistol som kommer passa bra under många olika förutsättningar så borde du ta en närmare titt på ASG Shadow 2. Även om prislappen placerar den bland de lite mer dyrare pistolerna på marknaden så får du gott om pistol för pengarna.