Hur man börjar med Sportskytte i Sverige.

(Den här guiden kommer främst fokusera på Sportskytte med pistol och enbart flyktigt avhandla sportskytte med gevär.)

Vad är det första du tänker på när du hör ordet Sportskytte? Det var frågan jag ställde till ett slumpvis antal vänner och bekanta. Mitt mål med frågan var främst att se hur den allmänna synen på Sportskytte i min närhet såg ut och huruvida den påverkats av de bilder och filmer jag lagt upp när jag utövar det och om de fortfarande hade fördomar om sporten.

Svaren var mycket blandade och reflekterade i mångt och mycket även den variation som finns inom Sportskytte. Somliga hade bilder av precisionsskytte med 22:or i en idrottshalls källare, andra trodde det mest handlade om Dynamiskt eller Lerduveskytte. Sanningen och säga så hade ingen av dem faktiskt fel. Sportskytte är inte bara en gren med en sorts vapen utan det är ett samlingsnamn på samma sätt som bollsporter kan innebära allt ifrån Innebandy till Basket. Således är förutsättningarna för att syssla med skyttesport olika beroende på vilka grenar man vill satsa på och resultatet är att Skytte är landets femte största sport med lite mer än 150 000 utövare!

Innan vi börjar med själva guiden så skulle jag vilja ta tillfället i akt att nämna andra ändamål för vapenägande i händelse att någon av dem är närmare det du letar efter. Det största av dessa är givetvis jakt som har sina egna regler – där krävs det en godkänd jägarexamen för att få ansöka om licens. Dessa gevär får dock användas för målskytte så om du främst vill tävla med repetergevär är det antagligen en bättre väg att gå. Om ditt intresse för historiska vapen är stort kan en samlarlicens vara intressant men då kommer du behöva bevisa ditt intresse, samlingens omfång och dessutom får du inte skjuta med några av vapnen utan speciellt tillstånd. Slutligen går det att få minneslicens efter en anhörig eller tillfälle men dessa vapen ska i sådana fall göras permanent obrukbara.

Poängräkning under Fältskytte.

Det absolut första hinder de flesta som vill syssla med skyttesport behöver komma över är att ta sig tiden och faktiskt sätta igång när man insett att det är något man faktiskt vill ägna sig åt. Att ordentligt komma igång med Skyttesport innebär en hel del väntan och det är således bra att försöka komma igång så fort som möjligt när man tagit sig beslutet att det är någonting man vill satsa på. Det innebär dock inte att man borde skynda sig för det finns saker man behöver göra innan.

Det absolut första du behöver göra är att hitta en vettig skytteklubb. Detta är grunden för vapenägande i Sverige och du kommer inte få köpa ett licensbelagt skjutvapen utan att en väl etablerad klubb intygar ditt behov. Vad som anses som vettig är beroende vad du letar efter men grundläggande krav är att klubben ägnar sig åt den gren du vill tävla i – bäst är om klubben ägnar sig åt så många grenar som möjligt så att man får flexibilitet. Det här är viktigt eftersom man alltid kan bli överraskad av vad man tycker är roligt och en flexibel klubb ger mycket utrymme att pröva på något nytt.

Det finns dock undantag jag känner att jag behöver få med; om du är intresserad att börja med IPSC så är det inte troligt att du kommer tillåtas gå med i en klubb för det utan att ha någon historia inom Skyttesport. Det enda undantaget jag känner till är om du känner en eller flera i klubben som kan gå i god för dig. Även om så skulle vara fallet; har du ingen erfarenhet är det i min mening bättre för samtliga inblandade om du helt enkelt tar den väg som kommer beskrivas nedan – det kommer ge dig möjlighet att pröva på många olika grenar, olika kalibrar och skjutstilar som alla har sina olika utmaningar.
Det första du antagligen kommer att få göra när du hittat en klubb som passar dig och skickat in en ansökan är att gå deras nybörjarkurs och den kommer i de flesta fall att kosta extra. Den här avgiften är dels till för att täcka klubbens kostnader och dels för att försäkra sig om att de inte får in personer som sedan alltför lätt tappar intresset. Det främsta problemet är dock att intresset för skyttesport ökar samtidigt som skyttesporten stöter på motstånd. Det gör att det finns begränsat med skjuttider då flera klubbar på somliga orter måste dela på en och samma bana.

Detta i sin tur gör att många klubbar dessvärre inte anser sig ha plats för fler medlemmar även om de gärna skulle vilja ta emot dem. Förvänta dig att bli placerad i kö för att gå en nybörjarkurs och att väntetiden kan bli lång samt att det kan hända att andra avbokar sitt deltagande vilket kan öppna upp platser tidigare än väntat. Vid sådana tillfällen kan du behöva snabbt ta beslut om du ska vara med eller inte.

Som referens ansökte jag om plats på en kurs Januari 2013 och påbörjade min kurs hösten 2014 och enligt vad jag hört är läget inte bättre bland andra klubbar.

Själva kursen varierar från klubb till klubb – somliga har en lång utbildning som avslutas med att man efter examen tilldelas Gröna Kortet som tillåter dig att tävla utanför klubben, andra är kortare som bara lär ut vapenhantering och ger dig möjlighet att söka medlemskap. Om det är det sistnämnda brukar det dock finnas goda möjligheter att fortsätta – antingen med en annan kurs eller på egen hand – så att du kan söka Pistolskyttekortet. I vissa fall kan detta rentav vara ett krav för medlemskap i klubben.

Det är lätt att tro att du nu har rätt att köpa ett vapen. Du är medlem i en klubb, du har förhoppningsvis visat att du är en person som kan hantera ett vapen säkert (personer som inte kan det brukar nekas medlemskap) och visat intresse för sporten. Dock så är det så att svensk vapenlagstiftning kräver sex månaders medlemskap i klubben innan inköp av vapen kan bli aktuellt. Under den här tiden kan du dock låna klubbens vapen även om du då även måste köpa din ammunition hos dem vilket oftast är dyrare än i affär.

Ditt främsta mål under den här perioden är att skjuta sk Guldserier – dvs tre nedskrivna serier där du fått 46 poäng eller mer då många klubbar har det som krav att dessa ska skjutas innan licens kan sökas. Du förväntas också skjuta tre godkända serier i snabbskytte, en betydligt enklare sak att göra då du får använda två händer som du så önskar samt att målet är avsevärt större. Om du har möjlighet att åka med Klubben på tävlingar föreslår jag också att du gör det – få saker i Skytte är lika roligt som att mäta sig mot andras kunskaper.

Något annat du borde göra under den här perioden är att sätta som vana att hjälpa till så ofta du kan. Att delta under årsmöten, städdagar och tävlingar är en självklarhet i Svenskt Föreningsliv och det kommer också underlätta om du har mött medlemmar i styrelsen innan de ska ta ställning till om de vill skriva ut ett föreningsintyg för dig. Slutligen bör du även under den här perioden inköpa nödvändiga tillbehör såsom hörselskydd,skyddsglasögon, vapenskåp och annat som kan vara bra att ha.

Walther P22 till vänster och Hämmerli SP20 till höger.

När den här perioden är avslutad kommer föreningen om allt gått bra vara villig att skriva ut föreningsintyg för ett skjutvapen av Kaliber .22 till dig. Det finns flertalet jag pratat med som tycker den här regeln är löjlig men rent personligen är jag av åsikten att man utvecklas bättre som skytt den här vägen. Kaliber .22 är dessutom en bra introduktion till flera roliga grenar som kan sägas utgöra stommen inom svenskt sportskytte. Bland dessa hittar vi Precision vilket är precis vad det låter som, Fältskytte som går ut att på kort tid skjuta på olika måltavlor samt snabbskytte där man har oerhört lite tid på sig att få iväg ett så träffsäkert skott man kan innan målet försvinner. En bonus är att dessa grenar även kan skjutas med andra kalibrar (eller kategorier som termen lyder) vilket gör dem till bra övning.

Pistoler i Kaliber .22 kommer i väldigt många olika former och varianter vilket ofta gör det mycket lätt att stirra sig blind på vilket vapen man vill köpa. Det är inte min avsikt att ge rekommendationer på märken eller specifika vapen men det är lätt att glömma bort vad man faktiskt bör titta på. Pistoler i den här kategorin som ser ut som tjänstevapen är visserligen roliga men de bör man hoppa över. De är ofta inte speciellt träffsäkra, är mycket lätta och saknar anatomisk kolv vilket är raka motsatsen till de tävlingsvapen avsedda för precision som finns ute på marknaden. Det kommer finnas tillfällen senare att införskaffa roligare .22:or eller vapen i andra kalibrar men i början bör du i min mening verkligen fokusera på ett tävlingsvapen oavsett om du tror det är något du kommer skjuta mycket med eller inte.

Att söka vapenlicens i ett samhälle där nästan allt annat byråkratiskt blivit enkelt och kan göras nästan helt och hållet digitalt kan första gången kännas överväldigande, framför allt om du köper begagnat av en annan skytt. Det finns dock ingen anledning att oroa sig, att söka licens på sin första .22 är så mycket rutin som något öht kan vara i den processen. Ansökan kan enkelt skickas in digitalt på Polisens hemsida varpå du snällt får vänta på ett inbetalningskort; 750 kr för första vapnet och 250 kr för alla nästföljande. När betalningen är registrerad börjar processen. Licenshanteringen på Polisen är dock överbelastad så förbered dig på att det kan ta tid att få din licens.

För att förvara ditt vapen behöver du enligt lag ett vapenskåp. Detta måste vara klassat för dylikt innehåll och antingen väga mer än 150 kilo eller vara bultat i golvet. Jag skulle också vilja rekommendera inköp av Hölster. Till precisionspistoler brukar det vara svårt att hitta formgivna hölster men billiga som fungerar för nästan alla vapen är inte svåra att få tag på.

Skytte med H&K SFP9

Det är lätt att tro att processen nu är klar och att du kan börja med vilken gren du vill och inhandla vapen därefter men så är det inte. Du måste nu vänta ytterligare sex månader innan du enligt nuvarande regler kan inhandla ett andra vapen. Huruvida det är rimligt eller inte är en diskussionsfråga men det finns alltid personer som upptäcker att skytte inte är något för dem och hoppar av inom det första året. Det andra vapnet är i nästan samtliga fall antingen Kategori A (Tjänstevapen) eller Kategori R (Revolver) och somliga införskaffar en av varje; framför allt vanligt hos de som vill tävla mer i de grenar som de börjat skjuta med sin 22:a.

Efter det första året så brukar det också hända att man tittar lite extra på avancerade skyttegrenar såsom IPSC och PPC. Det senare står för Precision Pistol Competition och är en skytteform vars syfte är att ställa högre krav på skytten. Därför sker skyttet ofta på olika avstånd och i olika ställningar – det är också vanligt att stationen innehåller omladdning av magasin som moment. PPC kan tävlas i flera olika kategorier som är avsedda att låta skicklighet vara avgörande och anses rent allmänt vara en föregångare inom dynamiskt skytte, detta då sporten ursprungligen togs fram som ett träningsprogram för Poliser.

IPSC eller International Practical Shooting Confederation är den andra stora dynamiska skyttegrenen i Sverige och åtnjuter stigande popularitet, mycket tack vare de mycket utmanande stationerna där säkerhet, precision och snabbhet utgör grundvärdena. Avstånden på banorna kan vara alltifrån några meter till ett hundratal meter och sporten är känd för sina strikta säkerhetskrav där minsta misstag kan leda till diskvalificering. Det faktum att grenen även kan skjutas med semiautomatiska gevär och hagelgevär gör den mycket populär. Det senare kan du dock enbart få licens för efter 24 månaders medlemskap efter utförd utbildning med pistol samt ha slutfört tre tävlingar utan diskvalificering.

Dynamiskt Skytte är något de flesta skyttar förr eller senare sneglar åt men det bör noteras att det kommer med krav på ytterligare utbildning. Både PPC och IPSC kräver speciella utbildningar av godkänd instruktör utöver din nuvarande kunskap för att du ska få tävla inom grenarna. Att hitta en utbildning kan vara knepigt, framför allt om din egna klubb inte är ansluten till endera förening. Det kan därför vara värt att titta lite extra efter en förening som ägnar sig åt dessa grenar om du har det som mål.

Innehåll i vapenväskan; Vårdag 2016

Det är också nu jag kanske borde nämna att du kommer ha svårt att äga hur många vapen som helst eftersom den sk Vapengarderoben begränsar antalet licenser som utfärdas. Att byta ut ett vapen mot ett annat brukar inte vara några större bekymmer men att skaffa nya vapen efter att man överträtt gränsen (som dessutom kan variera per region) är svårt, även med motivering. Just det här att regler ibland kan variera mellan olika regioner är ett stort problem för både sportskyttar och förbunden; framför allt då många av kraven som ställs i vissa län (som inlämnande av tävlingsresultat) inte har något stöd i lagen.

Ett problem som i viss mån är relaterat till detta är att licenshanteringstiderna är oerhört långa, framför allt för jakt men även för sportskyttar. Lite av det kan förklaras med att folk inte fyllt i sina ansökan korrekt men det kan också ha sin förklaring i att skyttar ibland anses behöva skicka in dokument och handlingar i enlighet med stycket ovan. Resultatet – tillsammans med ett ökat intresse för jakt och skyttesport – är att det kan ta oerhört lång tid att få sin licens trots att det inte ska ta mer än 30 dagar.

Dessvärre är det inte heller det enda problem som sportskyttar har i dagsläget. Politiker ser nämligen sportskyttar som en favorit när det kommer till att skylla på mängden vapen i samhället. Detta eftersom de går efter en teori som kallas ”läckageprincipen” och handlar om att minimera mängden lagliga vapen så att de inte försvinner och används i brott. Forskning har dock visat på att den här principen är felaktig; mängden lagliga vapen som stjäls är oerhört få och för kriminella blir det enklare att köpa smugglade varor. Det oundvikliga resultatet är att lagstiftning som marknadsförs för att vara avsett att stoppa terrorister eller andra brottslingar oftast slår hårdast på lagliga vapen utan att det finns ett giltigt skäl för detta. Det senaste exemplet på detta är EUs Vapendirektiv som i värsta fall kan göra det omöjligt att tävla inom vissa grenar i Sverige.

Jag hoppas att den här guidens sista del inte skrämt iväg dig för trots de problem som omnämnts så är det en mycket givande sport med mycket variation. Det bästa sättet att komma igång är att redan idag via Svenska Pistolskytteförbundet kolla upp klubbar som ligger nära dig och som kan vara aktuella att kontakta. Om klubben har en provdag vilket somliga klubbar ibland anordnar är även det ett mycket bra tillfälle för att knyta kontakter och se om sportskytte är något för dig. Slutligen vill jag bara säga att se inte tidsbegränsningarna som nämns i guiden som ett hinder, du kommer ha tillräckligt mycket att göra under tiden för att inte ha tråkigt över huvud taget.