Arvet efter oss

Erik Lewins böcker har haft ett blandat emottagande här på Logementet med sina tidigare böcker Operation Saif och Almedalen har Fallit; båda som jag läst igenom tidigare men om jag ska vara helt ärlig aldrig läst om. För att sammanfatta min åsikt om ovanstående nämnda böcker så gestaltar de båda intressanta scenarion men jag tyckte alltid det personliga i böckerna blev lidande och kändes nästan alltid inklämt i det som Erik Lewin egentligen ville berätta.

Med Arvet efter Oss har Erik Lewin varit noga med att fokusera på den delen av sitt skrivande som han är bra på; nämligen att skapa ett trovärdigt scenario och sedan placera ut sina karaktärer i det. Dessa karaktärer kan kännas lite enformiga men enkelheten är nästan välkommen; det är enkelt att hålla koll på vem som är vem, det djupdyks inte mer i någons bakgrund än nödvändigt helt enkelt för att det inte behövs. Det blir en enkel historia som dessutom gör sig väl till ljudboken.  Samtidigt så förtas inte fokus från kärnberättelsen av de delar som författaren historiskt sett inte varit så skicklig på att skriva. Det är en avsevärd förbättring från Lewins håll.
I Arvet efter Oss berättas historien om en värld efter Coronakrisen och Greta Thunberg där miljöfrågan tack vare TER eller The Extinction Rebels med sina aktioner röner stor uppmärksamhet och därför får en mer extrem underdivision som anser att tiden för icke-våld är förbi. Som nästan alla skurkar i en bok av Lewin skrivit om har de kanske lite väl stor kompetens och tur i sin verksamhet men är att anse som bokens sanna huvudpersoner vilket lägger fokuset annorlunda än andra technothrillers.

Om det är något som Erik Lewin träffar rätt med i bokens historia så är det det taktiken som de mindre radikala elementen i boken använder sig av. Att förstöra eller skada egendom, uppträdandes på ett hotfullt vis och ändå hävda icke-våld är nödvändigt av för att kunna vara tuffa hos de egna och acceptabla hos folket samtidigt. På samma sätt så förlitar sig ofta de mindre radikala organisationerna på att företag och politiker gärna pratar med dem om lösningar för att inte drabbas av de mer radikala. Det blir en udda symbios som i boken klart gestaltas av att de extrema organisationerna är direkt beroende av de mer harmlösa för både information och rekryter.

En sak jag stör mig är att boken hänvisar till saker som hänt i boken ”Hämndens Pris” men detta är på intet sätt uppenbart såvida man inte läst den boken också. Även om man får en recap så hade det varit trevligt att veta att boken verkade i tidigare etablerad canon. Är detta viktigt för dig; läs Hämdens Pris först men det skadar egentligen inte att hoppa över den om det är specifikt miljöaspekten man vill läsa om.

För att inte dra ut på recensionen i onödan, boken är en summa av Erik Lewins starka sidor som författare. Gillar man det man skrivit tidigare så kommer man också gilla Arvet efter Oss och även de som inte läst hans tidigare böcker kan absolut få behållning av boken.