G36 i Airsoft – Allt du behöver veta

”Är det här vapnet ett bra vapen” är en fråga som ofta ställs på Airsoftsverige, Facebookgrupperna och inte bara i nybörjardelen. PM kommer ibland till mig där exakt samma fråga ställs eller om saker passar med vissa tillbehör. De flesta av dem handlar om samma ämne som min smått arroganta signatur på Airsoftsverige, så jag hade tänkt att ta tillfället i akt att skriva en artikel om allt du behöver veta om G36:or.

Om G36:

G36 är en automatkarbin som utvecklats av tyska Heckler and Koch. Elaka tungor säger gärna att det är lite som en bastard mellan MP5 och G3 men projektet var nyutvecklat från början med fokus att vara ett lättanvänt vapen för de tyska styrkorna efter återföreningen, framför allt eftersom G11 och G41 som annars skulle utrustat den västtyska hären lagts i malpåse.

Vapnet är gjort nästan helt i polyamid förstärkt med kolfiber, något som var ovanligt hos vapen under nittiotalet. Det finns tre huvudsakliga varianter; G36 som är det längsta och som i airsoft ofta säljs tillsammans med stödben; G36K som är karbinvarianten och har något kortare pipa och slutligen G36C som är den mest kända av de tre varianterna och den kortaste. Vapnet är i bruk i över 30 länders olika militärer eller polis och säkerhetsstyrkor och passar därför ihop med många olika uniformer och stilar.

G36 är ett lätt vapen att använda med eldväljare på båda sidor av vapnet till fördel för både höger och vänsterskyttar, samt lättåtkomlig magasinspärr. Mängden tillbehör är begränsade men tillräckligt många för att man ska kunna utrusta sitt vapen individuellt – vi återkommer till detta lite senare. G36 finns även i civila versioner och den främst värd att nämnas i den här guiden kallas för SL-8. Det som kännetecknar en SL-8 är den annorlunda fasta kolven, avsaknaden av pistolgrepp och pipan som saknar flamdämpare. Inom airsoft marknadsförs dessa främst som prickskyttevapen men deras funktion är identisk med de som efterliknar de militära varianterna.

Vilken märke ska du välja? 

Inom Airsoft så gäller den primära regeln att man ska välja det man tycker är snyggt och bekvämt och det finns väldigt många olika tillverkare som gör sina egna G36:or vilket inte är så konstigt med tanke på vapnets popularitet. Jag hade tänkt att gå igenom de märken som är mest intressanta om du köper nytt från butik med ett litet tillägg efteråt för begagnade vapen.

Det första märket en nybörjare bör överväga – framför allt om du har en tight budget – är Jing Gongs G36:or. Dessa finns både under det namnet och under sk rebrands, dvs man har tagit ett vapen, lagt på ett annat märke och höjt priset. ASG och Cybergun är två märken som gillar att göra detta. Rebrands av Jing Gongs G36 brukar heter GSG, KSK eller SLV och G36C är överrepresenterade bland dem vilket är lite tråkigt för Jing Gong erbjuder många olika modeller av G36 direkt ur lådan vilket besparar dig omaket att leta rätt på olika tillbehör. Kroppen är av plast men på senare modeller så är denna av tillräckligt god kvalité för att det inte skall störa.

Jing Gong har en hyfsad kvalitetskontroll på sina vapen men de kan fortfarande lida av barnsjukdomar eller produktionsfel. Därför kan det vara bra att köpa från en svensk återförsäljare så att du har garanti om du skulle behöva. På lite längre sikt kommer du också vilja byta ut pipa och hop-up enhet som också är något JG behöver bli lite bättre på.

En mer utförlig recension av Jing Gong G36 kan du läsa här.

Det andra märket är några hundralappar dyrare men du får mycket för det. S&Ts G36V Serie, utgivna och brandade av Umarex är den bästa eldrivna G36 du kan få dina ludna händer på och den råkar också vara mycket prisvärd från rätt återförsäljare. Den återfinns i tre varianter – som återberättat i kapitlet ovan – och har en rad med intressanta funktioner. Den viktigaste av dessa är att fjäderbytet är förenklat vilket underlättar om du vill ha en bössa som fungerar både inomhus och utomhus. Tätt därefter kommer den elektroniska blowbacken som gör så att manteln och patronutkastet rör sig precis som på ett riktigt vapen. Som om detta inte vore nog så är dess kropp av mycket bra kvalité och dekorerad med realistiska markeringar.

En mer utförlig recension av Umarex S&T G36V kan du läsa här.

Det tredje valet som jag borde nämna är den nybörjarvariant som Umarex S&T erbjuder. Den är byggd i ett lättare och inte lika hållbart material som deras dyrare variant och saknar dessutom de flesta av funktionerna förutom lätt fjäderbyte. Den är också inkompatibel med många av de tillbehör som man kan frestas sätta på G36:an. Om du ska köpa den så hade den numera nerlagda butiken Cybairgun den för ett mycket fördelaktigt pris vilket tillsammans med det snabba fjäderbytet egentligen är det enda den har som talar för sig i slutändan. Såvida du inte kan få den för ett mycket bra pris (500 kr eller så) bör du satsa på någon av de andra modellerna – JG, CA eller SRC som alla är betydligt mer prisvärda.

En mer utförlig recension av Umarex S&T G36C Budget kan du läsa här.

Vidare – inte för att det är någon slags ordning här, det bestämmer du själv – så förtjänar WE G39 ett omnämnande. Dessa vapen är gasdrivna vilket kommer med sina egna små bekymmer och problem. De kräver en hel del omvård för att fungera korrekt men är mycket belönande när de väl gör det, framför allt på grund av ljudet och det faktum att den avger en rekyl om än en lätt sådan. Handhavandet är också mer realistiskt, du behöver dra i manöverhandtaget när du har laddat om och den slutar skjuta när du har slut på ammunition. Byggkvalitén på WE G39 är rätt bra, snäppet under Umarex S&T V-Serie men den rekommenderas inte för nybörjare på grund av ovannämnda problem.

SRC tillhandahåller en mycket bra G36:a som får anses vara snäppet över JG. Vapnet får anses prisvärt med en helt duglig kropp och fantastiska internals. Detta är det bästa valet om du inte är nöjd med JG men ändå inte vill lägga ut alltför mycket pengar. Det är också ett hyggligt val om du har för avsikt att inte göra något med bössan. Även om JG går och går så är de kinabössor och kan därför ha barnsjukdomar. SRC har högre produktkontroll som gör att dessa i största mån faktiskt undviks och prisnivån i skrivande stund gör dem till ett acceptabelt alternativ.

Classic Armys G36:or är välbyggda vapen där framför allt kvalitén på vapnets kropp och material sticker ut. Det är oerhört välgjort och dessa får anses vara acceptabla vapen. Dessvärre saknar de både elektrisk blowback samt quick spring change. Det är synd att Classic Army inte har haft mer innovation än så och det är därför det egentligen inte finns så mycket att skriva om dem. Det gör också att de är mindre prisvärda trots deras yttre kvalitét.

Jag visste faktiskt inte om jag skulle ens nämna ICS i det här sammanhanget. Deras G33 – eller AARF – som de kallar den är ett kompetent vapen som är gjort för att ta M4 magasin ur lådan. Vidare har de också egendesignad kolv och kommer med en väldigt snygg handguard ur lådan. ICS gör bra grejer och hittar allt som oftast den där perfekta balansen mellan vikt och kvalité. Att vapnet dessutom – till skillnad från alla G36 – inte ser helt puckat ut med ett AR-15 magasin gör att det är nog ett av de bättre valen om du inte vill använda G36 magasin. Dessvärre har jag inte tittat närmare på ett av dessa vapen så ta det jag säger med en nypa salt; det är baserat på min erfarenhet med ICS och inte just det vapnet i synnerhet.

Detta är dina sju bästa val om du köper en ny G36:a i dagsläget – undantaget Umarex G36 Sportline som eg inte bör övervägas annat än för vrakpris. Tokyo Marui har en mycket dyr G36K till salu men jag känner att priset inte riktigt motiverar det faktum att du får i princip samma funktioner hos S&Ts V-Serie och det till bättre prislapp. Om du köper begagnat eller letar runt lite kan du också se att Tokyo Marui har en gammal G36C i plast som visserligen är driftsäker men som i dagsläget enkelt blir utklassad av Jing Gongs vapen.

Om du köper begagnat så kommer du upptäcka att ovanstående märken är vanligast och det är som sig bör. Oavsett G36:a så bör du använda LiPo Batterier för bästa effekt – 7.4 volts räcker bra så länge vapnet inte är trimmat.

Image

Vad ska du undvika?
Det finns två saker du ska undvika när du köper nytt vapen. Det första är att om du väljer något av ovanstående så ska du undvika för höga priser och återförsäljare som roar sig med den saken finns det dessvärre gott om. Det andra du ska akta dig för är återförsäljare som säljer fullständigt skräp och sådant finns det också dessvärre gott om. Det som verkligen kan få mig att gasta som Hitler i Das Untergang är när de båda ovanstående kombineras.

Det första jag hittar som verkligen går mig på nerverna är en LPEG (Low Power Electric Gun) som många återförsäljare har den dåliga smaken att kräva hela fjortonhundra kronor för. Givetvis följer Cabom efter med samma prissättning, en prissättning som du kan få en hel del bättre saker för – som till exempel en JG G36 på Airsoftsveriges Köp och Sälj.

Combatzone ska vi inte ens nämna utöver den stående uppmaningen att aldrig köpa från denna återförsäljare.

Internals:
Kapitlet skrivet av Ohman

Samtliga G36or på marknaden använder sig av version 3 gearbox med undantag för TMs Next Gen. Däremot skiljer det ganska rejält mellan tillverkare bland vilka features och lösningar de har med.

Jing Gong innehar Standard v3, kopia på TM, mycket plast men deras bushings är på de nyare modellerna av metall istället för plast som på de äldre vapnen vilket uppskattas. De har kopierat TMs lösning på fjädern, den sitter med andra ord fastskruvad i pistonghuvudet, kan leda till problem om man vill installera en annan fjäder om man inte i samma veva byter pistonghuvud. Kopia på TMs lösning när det gäller kroppen.

SRC använder Standard v3, Gen III modellerna håller fantastiskt bra kvalitet på insidan, det mesta är metall från start och väl sammansatt. Enda svaga punkten i denna är pistongen som har haft varierande kvalitet. Undvik tidigare generationer av dessa då de är ganska dåliga överlag internt. Hop up-enheten är det som skiljer SRCs G36 modeller från övriga. Tyvärr är det också SRCs svaga punkt då denna inte är lika stabil som standardmodellen, dock går det att byta ut den mot en vanlig om man i samma veva byter magwell till en som är anpassad för vanliga hus.

Umarex (S&T/Ares) kommer med egenutvecklad v3, dessa fantastiska vapen kommer tyvärr inte med de mest fantastiska interna delar, många har haft problem med att kugg går sönder, dålig shimning, med mera. Det är något man inte förväntar sig av ett vapen i den prisklass de håller. Men, de har i särklass den smidigaste lösningen när det gäller gearboxen! Du får en gearbox som har ett väldigt enkelt sätt att byta fjäder, en fungerande blowback funktionalitet som är lätt att koppla ur om man så önskar, och istället för den traditionella switch assemblyn så kommer de med en microswitch.

Microswitch kan orsaka problem med mosfets, men det finns flera som är mikroswitch-anpassade så det är inget större problem. Umarex versionerna kommer dessutom med en spring release som är kopplad till bolt catch. Denna del finns även att köpa löst till Ares på bland annat Begadi om så önskas. Kroppen är också annorlunda än övriga tillverkare, med utbytbara pipor samt korrekt isärtagning efter sin verkliga förlaga. Inga verktyg krävs för att plocka isär vapnet.

Umarex G36C Budget har Samma design på gearboxen som sina dyrare syskon, dock utan delen för blowback, billigare material med en ytterpipa i plast som förolämpande nog inte ens är utbytbar.

Magasin:

G36:an har för en automatkarbin rätt stora magasin. Detta kan skapa problem om du inte har korrekt fickor och kan innebära att du behöver överväga att skaffa en väst eller chestrig där magasinen får plats. Utöver detta så har magasinen klara fördelar. De kan knäppas ihop för snabb omladdning (se till att magasinfickorna i sådana fall klarar av dubbla G36 magasin) och de flesta märken av G36 magasin matar faktiskt rätt bra. Som ytterligare fördel så är de flesta av Standardmagasinen dekorerade med falska patroner innuti vilket ger ett realistiskt och snyggt intryck.

Även om jag rent personligen spelar med Classic Armys standardmagasin så går det mesta att rekommendera. MAG och King Arms är de som säljer paket med magasin och båda dessa märken har fungerat fint i de G36:or som jag har ägt.

Om du föredrar high cap magasin så har jag alltid varit av åsikten att kuggen man snurrar på ett G36 Magasin är svåråtkomlig och ibland lite vass, något som gäller mer för JGs high caps än något annat. Som tur är så finns det så kallade ”flash” magasin till G36 som istället för kugge har ett snöre. Det är bara att dra i det istället för kuggen. Mycket snabbare och effektivare, framför allt när någon skjuter på dig. Om det är high caps du vill ha så rekommenderar jag skarpt ett eller två av dessa magasin.

Till G36:an finns också trummagasin av olika märken. De drivs antingen av battier eller så är de uppladdningsbara. De fungerar dock inte alltid speciellt bra utan kan ha matningsproblem. De är inte speciellt dyra men de kan kräva lite arbete innan de fungerar direkt. Såvida du inte avser göra din 36:a till ett understödsvapen skulle jag nästan undvika dem, de är lite mer bekymmer än vad de är värda. Enda undantaget är ARES trummagasin som enligt uppgifter fungerar bättre, framför allt tack vare att det använder en sensor för veta när kulorna skall matas fram och inte ljud som de flesta av de andra magasinen. Ett annat undantag – som inte är elektriskt – är Angel Customs singletrumma där man drar i ett snöre vilket underlättar matning men det är bara Evike i USA som säljer dessa.

Slutligen så finns det adaptrar till G36 som tillåter montering av M4 magasin. Purister – såsom jag själv – anser att det ser fult ut men förstår nödvändigheten hos somliga som önskar använda de magasin de redan har. Beroende på märke på både adapter och magasin så kan detta orsaka mindre problem med matningen.Måste du så måste du men ta konsekvenserna är det enda råd jag kan ge.

Image

Bärhandtag

Bärhandtag är bland de viktigaste verktygen när det kommer till att göra din G36 individuell. Dels för att de olika alternativen har olika användningsområden och dels för att det är här ditt sikte finns. Din genomsnittliga G36 kommer med en rail där du kan montera ett sikte. Monterat på railen finns järnsikten som fungerar dugligt. Det finns två andra varianter av den här, SL-9 / KSK varianten som helt saknar järnsikten och som är helt avsedd att fästa ett sikte eller flip ups på samt IDZ Railen som har två flip ups som kan fällas upp eller ner beroende på om du har ett sikte på railen eller ej. Dessa bärhandtag borde egentligen inte kallas för dylikt då det är mycket svårt att bära vapnet i dem.
Den andra sortens bärhandtag lever mycket bättre upp till sitt namn. De har mer utrymme mellan vapen och själva handtaget vilket gör dem lätta att bära där även om jag hellre rekommenderar en vapenrem. Dessa kommer i tre olika varianter. Den första varianten är den enklaste och innehåller ett inbyggt sikte med 1.5x eller 3.5x gångers förstoring. De är dock inte speciellt enkla att ställa in och sikta med. Den andra varianten har en rail ovanpå det inbyggda siktet vilket gör dem lite enklare att hantera. Railen är dock inte speciellt stor och vissa av dem sitter lågt och klarar därmed inte av ett större sikte såsom ett Eotech. Den sista versionen har både ett inbyggt sikte och ett inbyggt rödpunktssikte. På detta fungerar rödpunktssiktet väl för att sikta med och 3.5x siktet används för att spana.

Kolv: 

Minst lika viktigt som bärhandtaget på 36:an är kolven. Även här finns det flera val även fast detta val borde vara baserat på vad du tycker är bekvämt och mindre vad du tycker är snyggt. Alla kolvarna går att fälla in vilket främst är bra när vapnet transporterats. Jag har aldrig funnit någon situation i ett spel då fälla in kolven har hjälpt mig.

Orginalkolven – ibland kallat skelettkolven – finns i två versioner. Den första är den lite längre som sitter på 36 och 36K. Den andra är den lite kortare som återfinns på 36C. Båda dessa kolvar gör sitt jobb väl men det kan vara värt att experimentera lite mellan dem om du känner att någon av dem är i fel längd – jag som är lite längre ogillar C Kolven som jag tycker är för kort för att jag ska kunna hantera vapnet bekvämt.

Image

Om du inte vill byta kolv varje gång du ska justera längd så är en V kolv antagligen perfekt för dig. V-Seriens vapen får namnet just på grund av att en sådan kolv följer med i paketet tillsammans med en vanlig. Dessa kolvar går enkelt att justera längden på vilket är lite av poängen med dem. De känns också mycket mer kompakta vilket för somliga gör att de får ett lite stadigare grepp om vapnet.

En av de nyare alternativen är IDZ Kolven. Tanken är att den ska både gå att justera och vara lite minimalistisk. Den har också ett kindstöd som går att höja eller sänka, beroende på vilket sikte du har på vapnet. Det är inte nödvändigtvis den bästa kolven men det är den mest mångsidiga. Dessutom är den än så länge ovanlig, vilket ger den bonuspoäng.
Slutligen finns det adaptrar som kan fästa en M4 kolv på G36:an, något som jag aldrig förstått poängen med. De ser inte bra ut, kolvarna är ofta av sämre kvalité än de som kommer med en vanlig G36 och hör inte hemma där. Om du nödvändigtvis tycker det är snyggt så varken kan eller borde jag stoppa dig, men har du ett trängande behov av M4 kolv och M4 Magasin på en G36, överväg då istället att köpa en M4.

Övriga tillbehör:

Slutligen så finns det två platser kvar för tillbehör. Det är handguarden och flamdämparen. Skruvar man av flamdämparen (ibland är den säkrad med en skruv, ibland inte) så kan där fästas flamdämpare av annan typ eller en ljuddämpare. Passande ljuddämpare till de flesta modeller är 14mm CCW, dvs de skruvas på motsols förutom Ares / S&T modellerna, där gäller 14mm CW, dvs medsols. En G36 med annan flamdämpare kan också se väldigt snyggt ut och är ett område värt att experimentera på.

Handguarden är nästan ett ämne för sig. En C kommer med tre stycken rails att montera tillbehör på, även om det på undersidan inte sitter tillräckligt långt bak för att montera ett frontgrepp på. Det går dock att där placera ett vinklat grepp vilket då sitter i en godkänd längd för hur sådana grepp ska användas. Rails på sidorna kan med enkelhet montera laser eller ficklampa. Framför den undre railen sitter ett slingfäste. Det går att montera bort utan att för den sakens skull göra railen svagare. Vill du ha ett ordentligt frontgrepp undertill så rekommenderar jag att du köper en längre rail. Det finns också en lite ovanligare, tjockare handguard till G36 som kännetecknas av att den har två rader ventiler istället för bara en. Dessa är lite mer ergonomiska och kan vara värd en närmare titt.

Till G36K så beror det på märke om du får med en rail undertill – JG brukar skicka med en men V-Serien gör det inte. Ett litet tips är här att montera en Mappul MOE Railsats på vapnet. Du får med två små och en lång som lätt kan monteras i luckorna på handguarden. Om du inte vill göra detta så säljer Apple Airsoft en handguard med färdigmonterade rails.

Till långa G36:or så får du inte med några rails alls. Tipset som beskrivs ovan fungerar visserligen där också och kan vara användbart. På dessa G36:or brukar dessutom stödben ingå vilket ger vapnet en stadig skytteplattform, framför allt om du ligger ner. Ett annat tips är att beställa ett RAS till G36:an. Det finns ett flertal tillverkare av RAS men de bästa tillverkas av ARES och kostar runt 500 kr från Kina. Diverse kinamärken säljer RAS till G36C som är av varierande kvalité. Det är dock lite ovanligare att hitta dessa RAS till 36 eller 36K. Till detta RAS system får railcovers och frontgrepp anses vara en självklarhet då de har en tendens att vara smått vassa.

Vill du vara extra cool kan du givetvis fästa en AG36 på sin G36. Detta kräver en pipa som är åtminstone i K-längd, annars kommer pipan döljas bakom den långa handguarden. Jag skulle personligen rekommendera CO2 granater till en sådan då stridsavståndet med vanliga gasgranater är minimalt.

Slutsats: 

Även om G36:an är en begränsad platform när det kommer till vilka tillbehör du kan köpa till och vilken modell du bör köpa så finns det mycket utrymme att göra den inviduell. Allt ifrån en semisniper till det perfekta CQB Vapnet är möjligt. Även om det inte finns lika mycket valmöjligheter som en Armalite så är det ett belönande och trevligt vapen som passar de flesta olika spelstilar utan att vara alltför mycket i vägen. Det är också svårt att göra en G36 tung eller otymplig, vilket du kommer tycka är en välsignelse nästa gång du behöver rusa fram till en ny eldställning.

Om du tycker en G36 är snygg och vill ha en så vet du nu allt som du behöver veta om den.