Jing Gong G36

IMG_0008
Denna recension gäller i princip för samtliga av Jing Gongs G36:or. Det yttre kan skilja sig på vissa varianter, men det som skrivs är förutom längden korrekt för JG G36, G36K & G36C.

Det fanns en gång en tid då kinakloner blev utsatta för spott och spe. Deras pris var sällan över femhundralappen, de fanns i tjogtals på tradera, deras finish var ful i bästa fall och prestandan usel. Samtidigt kostade nya vapen ofta långt över tvåtusen kronor för de billigaste modellerna, och även begagnatmarknaden var anpassat efter detta.

Det är svårt att säga om det hela fick en vändning med en modell men det var vad de flesta märkte. Jing Gong dök upp med en klon på Tokyo Maruis G36C och den visade sig vara årtal från allt vad folk tänkte och trodde om kinakloner. Det tog ytterligare några år innan kinaklonernas rykte befästes som bra och billiga vapen, men det är ingen tvekan av att Jing Gong tillsammans med UTG som i USA släppte en MP5:a ledde utvecklingen.

Idag är CYMA, ett bolag som än gång blev utskrattade av seriösa airsoftare det bolag som allmänt erkänns göra bland airsoftvärldens mest prisvärda kalashnikovs, och deras MP5:or i metall är en dröm att hålla i. Har då Jing Gongs gamla trotjänare någonting att komma med då? Ares och Tokyo Marui har släppt G36:or på senare tid som håller hög kvalité och som är nytänkande i sin design. Vad har JGs som talar för sig? Och vad talar mot?

JGs G36:or kommer i flertalet varianter. Fullängd, Karbin och Compact är de vanligaste, alla andra som gjorts får anses vara varianter av dessa. Vi kommer återkomma till dessa senare, men recensionsexemplaret är en JG G36K.

Lådan som vapnet kommer i är inte något speciellt.  Ett medelmåttigt batteri som gör vad det ska och laddare till densamme; men de flesta gör nog rätt i att skaffa nya sådana om de inte redan äger det. Ett gäng kulor, som kan skjutas iväg om man känner för det samt ett magasin som tar 500 kulor.

Själva vapnet kommer antingen med ett carry handle med inbyggt sikte eller en C-Rail som man själv kan fästa sikten på. Det inbyggda siktet är inte så värst mycket att hurra för, men det gör vad det ska. Längst fram, under på handguarden på modell C och K sitter en rail där lampa eller handgrepp kan fästas och fästen för fler rails finns på handguardens sidor. Framför railen finns också det främre slingfästet, det bakre finns där kolven börjar och det tredje på själva kolven.

Kolven går att fälla in och ut, även om jag finner den smått klumpig att hantera med infälld stock. Det är H&Ks design, inte JGs som kritiseras här, men infälld kolv fungerar om du kan vänja dig vid att inte ha kolven mot axeln. Jag föredrar det, och brukar i gengäld använda C-Stocken som är kortare för att kompensera för detta.

Magasinen är stora, och anses generellt smått klumpiga. De tar mer plats i västfickan än vad man tycker att de borde behöva, men beroende på dina preferenser behöver detta inte nödvändigtvis vara ett problem. Med High Cap har du 500 kulor i ditt vapen, även om det eviga snurrandet på en kugge som man inte bör röra utan handskar kommer att begränsa din eldhastighet. Midcaps eller standardmagasin, samt en väst som kan ta erforderligt antal magasin rekommenderas, men är en smaksak.

Om man plockar upp vapnet så känner man direkt att trots att det är gjort av plast så känns vapnet mycket stadigt. Det känns aldrig som att det är någonting som sitter löst eller skramlar; det är välbyggt. Vikten är också i det närmaste perfekt. Så tung så att det inte märks att det faktiskt är en övervuxen plastbit man håller i, men också så lätt så den går bra att bära under längre tider. Finishen är dock JGs svaga sida. Det finns inga trademarks på bössan, och den matta ytan ser ibland lite konstig ut.

Prestandan på vapnet är bra ur lådan men osäkert. G36:orna har en historia av att chrona allt från 105 m/s till 125 m/s, vilket gör dem utmärkta skogsvapen, men mindre bra för CQB då du kommer behöva trimma ner dem för att de ska vara tillåtna på en CQB bana. Effektiv skottvidd beroende på omständigheter är kring 35 meter och på det avståndet är det mycket troligt att du träffar vad du siktar på.

Det enda kruxet är att kinakloner är med viss rätta ibland kända för att ha barnsjukdomar. Det kan vara en kabel som sitter konstigt, konstigt shimmad gearbox eller andra småsaker. Man tar en risk, men i de flesta fall är det en risk som är lätt att åtgärda. Är de inte det har du oftast garanti om du köpt hos en svensk återförsäljare.  Så vad får du betala för kalaset?

Beroende på återförsäljare och version så får du oftast betala mellan 1200 till 1800 kr. Mer än så ska du inte behöva betala för bössan. Begagnat brukar de finnas billigare, beroende på tillbehör och antal magasin. Avslutningsvis kan jag säga att det är ett givet köp för en person som är förtjust i G36:an som design men inte vill lägga mer pengar på någon av de dyrare varianterna från ARES eller SRC. Bonus är också att den ser bra ut till de flesta uniformer och stilar.