Classic Army HK 53

IMG_0001-3.jpg
Det är kanske inte en hemlighet att jag är en sucker för smått ovanliga bössor, och inte heller en hemlighet att jag är rätt förtjust i Heckler and Koch. Det finns dessvärre inom airsoft inte alltför många sätt att kombinera de här två på, men ett av dem är en bössa som Classic Army släppte för en del år sedan. Det är H&K 53 som avses, en karbinversion av den lite längre HK 33 som var avsedd som en ersättare till G3 i kaliber 5.56. Precis som HK 33 mer eller mindre är en G3 med smalare, böjda magasin så är HK 53 på det stora hela en MP5 fast med andra magasin. Det betyder inte att den undslipper sig en närmare titt, framför allt inte om vi lite snabbt går igenom mitt exemplars livshistoria.

Det började som ett snabbt köp av en vän på Vapenbutiken, som senare såldes vidare av en anledning vi ska återkomma till. Ett år senare fick jag ett sug efter bössan och den tidigare ägaren hade kvar den – så det blev inte annat än att jag helt sonika bestämde mig för att byta tillbaka den. Det borde jag inte ha gjort. Bössan hade nästan helt rasat vid den tidpunkten och jag fick spendera en del pengar på att få tillbaka den i skjutbart skick och när jag väl gjort det så användes den för sällan. Den hade antagligen fortsatt hänga på min hylla ännu om det inte vore så att någon var intresserad av att köpa den – något jag gjorde med visst vemod men utan ånger.

Det är nämligen så att personer som kikar lite extra på den här bössan gör det av den anledningen att piketen fortfarande använder den målad och utrustad med diverse leksaker – och det är en fantastiskt fin bössa som jag inte förvånas över att många kanske gärna vill emulera, framför allt de som vill spela som lagens väktare. Det här vapnets bekymmer är att tillbehör avsedda för MP5 inte passar på den. Jag har prövat med olika handguards, RIS, siktesbaser och kolvar. Ingenting utom siktesbaserna passar på vapnet, och inte ens dem sitter speciellt väl.

IMG_0005-3.jpg

Handguards behöver modifieras för att passa, och med modifiera så menar jag ”ta fram en slip”. Kolvar har jag ingen aning om hur man får att passa – en hammare på en CYMA Kolv kanske skulle fungera – vad vet jag? – och det är inte alls kul när siktet guppar fram och tillbaka på en ostabil siktesbas som vägrar vara rak oavsett hur mycket du än justerar skruvarna. Det gör det svårt att göra det som är roligast med airsoft, nämligen att modifiera ditt vapens utseende. Till de goda nyheterna hör att versionen du får ur lådan är perfekt för den där Battlefield 2 Impressionen du velat ha i en halv evighet.

Det bör dock nämnas att trots ovanstående nackdelar så är det här inte en dålig bössa. Classic Army håller stilen när det kommer till yttre kvalitet och det märks. Battlescars som uppstår från användning passar bra på metallen som är både lätt och stryktålig. Magasinen klickar förvånansvärt bra in i vapnet, och hela uppsättningen får dig att känna dig fantastiskt cool, framför allt när folk tycker till efter att ha upptäckt att magasinen inte alls var de väntade. Kolven skjuts enkelt in och ut från sitt läge och kan justeras efter behov – vilket ofta är en fördel beroende på var på slagfältet du befinner dig och hur du bär vapnet. De inbyggda järnsiktena gör sitt jobb väldigt bra och skruvar du av den överdrivna flamdämparen så hittar du där en gänga för Ljuddämpare – något som ser rätt bra ut på den här saken.

IMG_0006-3.jpg

Så? Hur presterar bössan när du väl ser den lede fi väl oanandes gå in i dina sikten? Förvånansvärt bra skulle jag vilja säga. Notera att detta är med bakgrunden att dagens vapen fungerar mycket bättre ur lådan än vad de gjorde då den här saken släpptes, men den kan ändå vara nog så träffsäker, framför allt i CQB. Enda kruxet är att dess utgångshastighet antagligen lite för låg för vad som behövs i utomhusspel men har du tur så har du eller en vän kunskaperna som krävs för att åtgärda det men oavsett vilket så är en precisionspipa alltid bättre än det som de skickar med. Det bör dock poängteras att det är i SiB / CQB som vapnet kommer till sin absolut bästa rätt, oavsett vad piketen utrustar sina vapen för.

Kort sagt så är det rätt mycket bössa för pengarna, sina tillkortakommanden till trots. Även om den knappast är lika driftsäker som en omoddad JG / TM (yeah, I said it) så är det ett bra köp om du är intresserad av själva looken – bristen på modifikationer till trots. Det kan bli ett mindre bekymmer att faktiskt hitta en men när man väl gör det så är prisbilden på ungefär 2500 kr inte överdrivet mycket – kort sagt; vill du ha den så är den värd priset. Det är inte ofta jag säger så om en bössa från Classic Army, och det kanske borde vara tillräckligt bara det.