Umarex / S&T G36C Sportline

IMG_0018

Denna recension gäller för budgetvarianten av Umarex S&T G36C. För en recension på deras V serie, klicka här. Notera att siktet, greppet och PEQ Boxen på bilden inte ingår i paketet. Recensionsexemplaret donerat av Cyberphoto

Låt mig börja med att säga att jag fullständigt avskyr ordet ”Sportline”. Hela innebörden hos ordet som verkar ha sitt ursprung hos ASG var att få kinaklonerna att se ut som undermåliga och sämre val än bössor av andra, mer etablerade märken. Så fort ASG förstod vart vinden blåste så bytte de fot och började rebranda kinakloner som ”Sportline”, istället för att behålla de bössor som Classic Army försökt få ut för att konkurrera med anstormningen av nya vapen från Kinesiska fastlandet. Sportline i dess ursprungliga form defineras av en bössa som är gjord för att konkurrera med en kinaklon och oftast visar sig vara underlägsen i byggkvalité.

Anledningen till att jag inte gillar det är dock själva anspelningen på att vissa bössor är till för nybörjare och sedan arbetar man sig upp till det som vissa återförsäljare kallar ”Proline”. Detta kunde inte vara mer fel. Airsoftvapen är något personligt, och enbart en själv kan bestämma huruvida ett vapen passar dig eller ej. Och är det något som passar mig så är det H&K G36.

G36:an var inte den första bössa jag ägde, men det var den tredje och sedan dess har jag sett till att alltid äga åtminstone en av dem. Jag har dessutom haft de flesta av märkena under mina fingrar -Classic Army, Tokyo Marui, JG och Umarex S&T. Utan att jag ens visste hur det gick till så har de blivit mina favoritvapen, inte bara på grund av ergonomin som passar mig nästan perfekt utan också för att de flesta airsoftvarianter har varit riktigt bra.

Det låter därför som ett lite annorlunda val av Umarex att låta S&T utveckla en budgetvariant av sin utmärkta V-serie som ursprungligen designades av Ares. Hittils så har Umarex gjort ett fantastiskt jobb med att enbart låta väletablerade och duktiga tillverkare få licens för H&K Trademarks, något som jag tror är bra för varumärket. Det är helt enkelt en kvalitetsstämpel. Men jag förstår också att man vill erbjuda något för de som inte är villiga eller kapabla att betala lite över tvåtusen för specifik bössa.

IMG_0022.jpg

I skrivande stund så är priset för just det här airsoftvapnet runt en tusenlapp, lite mer med frakt och jag antar att mitt jobb nu är att berätta för er vad ni får för priset. Det hela kommer i en liten, fin förpackning som andas klassisk Umarex – svart med H&K Trades och ”No Compromise”. Det enda som avslöjar vilken bössa som ligger i är en bild och streckkod på sidan. Det är en design som ger en viss enighet till de andra bössorna som även de gått via Umarex och ett plus i kanten även om det säkert görs för att det är billigare på det viset.

I kartongen så ligger det vapen, batteri och laddare. De senare har jag inte hört något gott om, och det brukar sällan vara bra saker som skickas med när du får batteri och laddare i lådan. Det är grundläggande saker och ingenting du bör spara.Är du klok så köper du LiPo batterier och laddare direkt såvida inte allt du tänker använda den till är att plinka på måltavlor på bakgården.

Själva vapnet är gjort av plast – inte den komposit som den äkta G36:an och de bättre airsoftversionerna är gjorda av utan otvetydlig plast. Det är faktiskt väldigt mycket plast på den här bössan vilket kommer göra många olyckliga – och när jag säger mycket plast så menar jag det. Även stocken och ytterpipan – som traditionellt brukat vara i allinimium – är av plast liksom flamdämparen. Just flamdämparen är ännu ett mysterium då det inte verkar som att plastpipan har gängor utan flamdämparen är helt enkelt fastlimmad. Det är ett beslut jag finner oacceptabelt om än lite komiskt. Någonstans får man dra en gräns för hur mycket man drar ner på kostnaderna.

De enda metallbitarna jag kan hitta är railskenorna på vapnets handguard och innerpipan. Det som räddar vapnet i det här fallet är att det är bra plast. Det finns inget knarr som jag upptäckt hittils och det hela känns väldigt solidt, även om jag inte skulle vilja testa exakt hur hållbar plasten är. På kroppen finns även trademarks ingraverade. På ena sidan är vapnets namn och kaliberoch det klassiska ”Warning: Refer to instruction manual” samt ett serienummer. På andra sidan under patronutkastet hittar man ”Licensed trademark by H&K” samt vapnets äkta kaliber. Kolven fälls enkelt in med en knapptryckning och sitter fast när den är låst i sitt läge.

IMG_0025.jpg

Plasten gör också bössan väldigt lätt och huruvida det är en fördel eller en nackdel får man själv avgöra. Det är i alla fall inga problem att slänga den i en fältryggräck eller att hänga den på ryggen under tiden som du har något annat i händerna; den sitter bra och ordentligt med den bungiesling som jag testade den med. Det är med andra ord ett utmärkt sekundärt vapen för en prickskytt under ett längre spel eller användning i kombination med ensamstående granatkastare. Något annat jag gillar är att Umarex valde att skicka med tre stycken raildelar för handguarden, något somliga tillverkare inte gör. Det innebär att de inte behöver köpas och monteras separat utan det är bara att montera tillbehören rakt av.

Tillbehören kan därmed enkelt justeras antingen för strid i terräng eller bebyggelse. För att underlätta transitionen mellan de båda spelstilarna så har du även möjlighet att enkelt och snabbt byta fjäder. Detta ska – bör kanske nämnas – inte tas som en provokation att direkt stoppa in en 150-fjäder, utan som lådan ser ut från fabriken så skulle jag enbart trimma ner. Den fjäder som vapnet kommer levererad med gav för mig ungefär 110 m/s med 0.20g och är därmed väl lämpad för skoggspel.

Vapnet är enligt mig ett utmärkt exempel på varför man inte ska stirra sig blind på utgångshastighet. Jag har inte tagit en titt i gearboxen, men det är uppenbart att man här satt ihop en väldigt kompetent och mångsidig bössa i och med valet att inkludera quick spring change. Jag fann att det var ett fullständigt acceptabelt val under skogsspel och dess lätthet samt enkla möjlighet till lägre utgångshastighet gör den till ett bra val i SiB och CQB.

IMG_0027.jpg

Det går dock inte att komma ifrån att Umarex här försöker konkurrera med vad som idag är det självklara valet för nybörjare, Jing Gongs G36 som jag för övrigt också rekommenderar. Båda vapen har fördelar och nackdelar, där det här vapnet är bättre för de som av någon anledning föredrar lätta vapen eller vill kunna justera utgångshastigheten istället för att byta fjäder på det komplicerade sättet. JGs G36 är dock lite tyngre, lite mer bastant och har högre utgångshastighet vilket tilltalar somliga. Att den finns i fler varianter skadar inte heller. Vill du ha en annan variant än C, eller om det är viktigt att ditt vapen är solitt byggt och tungt men samtidigt inte vill införskaffa en av Umarex V-serie av 36:or så är JG ett bättre val och det går inte att komma ifrån. För de personer som vill ha en lätt 36C för bruk inomhus och utomhus eller något som backup i ryggsäcken till krypskyttegeväret så är det här ett fullständigt utmärkt val.

Det handlar precis som allt annat i Airsoften om personlig smak och det leder mig in på tillbehör. Jag har testat en rad olika tillbehör, alltifrån JGs skjutkolv till S&Ts dubbelsikte och Ebay-RIS och jag har inte haft några som helst problem med att få endera att passa. Det enda tillbehör som jag anser direkt nödvändigt är ett 7.4 LiPo – det tål att återupprepas. Så ska du ha en av de här, se till att släng ner ett sådant i paketet med en laddare; vilket med lite rättvisa är en rekommendation jag ger oavsett vapen.

Det tål dock att sägas att det är bra att se att man prövar nya saker, även i budgetmarknaden och att släppa ett vapen för det här priset som har quick spring change när andra fokuserat på höga utgångshastigheter är ett intressant val och ett som lönar sig i längden, framför allt om man har en budget. Jag är inte av åsikten att vapnets nackdelar överskuggar de fördelar som det tar till marknaden. Är du intresserad av en lätt och smidig G36C så är den här värd att ta en närmare titt på.