En guide till Rosers Vice

Året är 2019. En detektiv patrullerar längst med en gata och får syn på en person han talat med tidigare. Detektiven börjar samtala med personen och ställer frågor som absolut inte har med brott att göra samtidigt som de går igenom stadens mindre famösa kvarter. ”Vapen” ropar detektiven helt plötsligt; gömt bland bråte längst med väggen finns ett hagelgevär. Detektiven griper personen på plats och efter att ha försett brottslingen med handfängsel rapporterar in att personen försökte nå ett gömt vapen.

Flera detektiver ansluter; tillsammans med två till synes oskyldiga förbipasserande som inte förblir oskyldiga länge till – de drar vapen och även om båda snabbt hanteras av de närvarande detektiverna så tar personen tillfälligt i akt att fly. Den första detektiven avlossar skott och rapporterar in situationen över radio; snart kommer flera polisbilar till platsen och en efterlysning går ut efter personen som detektiven pratade med.

Andfådd böjer sig detektiven ner och plockar upp det hagelgevär han placerat ut bara någon timme tidigare; precis i hopp om att få ett giltigt skäl att gripa sin misstänkte.

Ovanstående händelse ägde rum under Rosers Vice 2019 och utspelade sig mellan mig som detektiv och RealFakeGuns som spelade brottslingen. Spelet ägde rum på Räddningsskolan norr om Stockholm och var den första kontakten jag hade med en intressant blandning av Lajv och Airsoft. Rosers Vice är som namnet antyder en hyllning till åttio och nittiotalets polisserier och filmer och lånar mycket från Miami Vice och COPS och även kanske en viss del Polisskolan.

Evenemanget är en kombination av Airsoftspel och Lajv även om det är mycket mer av den senare varan. Personerna som deltar skapar sina roller tar det på största allvar och dyker upp i realistiska polisuniformer, utköpta amerikanska polisbilar, enhetliga klädstilar för de olika kriminella gängen och en hög dedikation till att leva ut rollen så långt som möjligt.

Om en eldstrid utbryter så sker detta med Airsoftvapen; verklighetstrogna replikor av riktiga vapen som skjuter små kulor av plast. Dessa kan drivas med el eller gas och kostar mellan ett till tretusen kronor – läs gärna mer här om inte är bekant med hobbyn. Alla närvarande behöver av det skälet bära godkända skyddsglasögon. Detta till trots är det inte meningen att varje problem ska lösas med vapen; alternativ problemlösning uppmuntras – Poliserna ska i första hand samla in bevis för den brottsliga verksamheten och brottslingarna ska till varje pris undvika att dra på sig uppmärksamhet genom att angripa polisen.

Under spelet kan man delta som Polis, Sheriff, annan rättsvårdande myndighet som domare, åklagare eller advokat, som brottsling – antingen som en del av ett gäng eller som frilansare – eller som vanlig stadsbo. Som de två senare kategorierna finns det mycket stort utrymme att utveckla din roll och hitta din plats i staden North Valley. Kanske är du en butiksägare som tröttnat på smårån, en väktare som vill ha en del av de pengar du vaktar eller bara en stackars hemlös krigsveteran som vill ta saken i egna händer?

Historien i spelet är dynamisk och även om vissa delar är förplanerade kommer historien och händelserna i mångt och mycket att styras av spelarna själva. Det är upp till brottslingarna att vara så pass listiga att polisen inte kan lägga sina pussel och upp till Polisen att se rätt saker så att de har en orsak att ingripa. Detta kan ibland leda till att Polisen – likt i inledningen – använder sig av tvivelaktiga medel vilket kan leda till konsekvenser om man åker fast.

Spelet vore ingenting utan dess deltagare och många av oss har varit med under flera evenemang; för mig personligen är Rosers Vice ett av årets höjdpunkter. Om du inte tidigare deltagit men tycker allt ovanstående låter intressant tänkte jag ge lite tips:

  • Om du är ute efter att få skjuta mycket; välj ett annat evenemang. Under Rosers Vice 2023 drog jag vapnet fyra gånger och avfyrade det en gång i spelets slutskede. Det här är inte ett event för dig som vill skjuta mycket med airsoftvapen; användning av skjutvapen är något som man förväntas vara restriktiv med; även som brottsling. En polis som skjuter utan anledning kommer konsekvensutsättas och den brottsling som skjuter den första polis du ser kommer du resten av lajvet vara en känd polismördare och punktmarkeras.
  • Bestäm tidigt vilken roll du vill spela. Många av de som vill delta gör det för att de vill spela Poliser men det är en roll som kräver lagarbete och en rätt hög standard. Du kommer antagligen behöva tiden som är kvar till evenemanget med att prata med andra som kommer spela poliser, köpa utrustning och läsa på regelverket. Liknande krav omger Sheriffen eller de Federala Myndigheterna där det i det senare fallet krävs en vilja att självständigt definiera sin roll och utreda det område du är specialist inom.

    Att vara kriminell ställer lika stora krav på samarbete och list. Du och ditt gäng är ute efter att tjäna pengar och undvika polisen samt sätta käppar i hjulen för dina rivaler. Du kanske betalar en boende för att plantera ett vapen hos en rival eller kanske rentav gör en deal under bordet med federala agenter; DEA bryr sig trots allt inte om dina vapen om de kan göra en stor räd mot knarksmugglare.

    Att vara boende i staden ger dig störst frihet att själv välja hur du ska spela din roll och dessutom välja dina egna mål med spelet. Det ställer också mindre krav; för en affärsman kanske det räcker att gå runt i sin kostym och försöka göra business? Du kan också registrera en bil eller ett lagligt vapen som du får bära dolt – men hur kommer polisen agera när du faktiskt använder det för att försvara dig själv?
  • Utrustningen behöver inte vara dyr. Som en civilperson med ett lagligt vapen kan du komma billigt undan. Några hundralappar på myrorna och ytterligare en femhundralapp för ett hagelgevär du har ”för att jaga kanin” som du har i din affär för att skrämma bort skurkarna med kan räcka. Var inte heller rädd för att fråga andra deltagare; många har utrustningsdetaljer att låna ut eller sälja.
  • Lev in dig i spelet. Det är ROLIGT att låtsas vara någon annan. Använd inte information din karaktär inte vet. Prata på ett annat sätt än du brukar, döp din karaktär till en referens som får sydstatarna att bli arga, ljug som en häst travar eller blås någon. Var inte rädd för att experimentera med din roll, det behöver inte bli perfekt men lägg upp lite regler kring vem din person är och vad de kan tänkas sig att göra – eller inte göra.
  • Glöm inte att äta och dricka. Det är lätt att tänka att du måste vara aktiv och på helspänn under alla spelets timmar men det roligaste kan hända när du inte väntar dig det. Jag satt hos Dispatch och drack vatten och råkade hamna mitt i ett fritagande av en fånge vilket ledde till att jag snabbt fick spendera de nästa två timmarna på att försöka hitta fången som rymt. Se därför till att ta flera pauser där du sitter ner, dricker eller äter någonting.

Rosers Vice riktar sig lika mycket som till Airsoftare som vill ha något nytt som det gör till vana lajvare och personer som helt enkelt vill leka Tjuv och Polis i vuxen ålder. Tänk ut lite vad du skulle vilja vara under lajvet och tveka inte att kontakta någon av oss som varit där med din idé. Både vi och arrangörerna vill gärna ha engagerade personer som har en idé om vad de vill göra och hur den karaktären kan interagera med staden North Valley.

Jag uppmuntrar er att läsa mer på North Valleys Hemsida och dessutom läsa på om de olika rollerna och evenemangets regler. För den som är nyfiken hur det kan se ut under spelet så finns DEAs utredning från förra året offentligt på Youtube. Kanske har DEA Agenten som stod för beslaget blivit befordrad och fått underlydande? Låter det bekant, hör av er.