Airsoft: En guide för nybörjare

Airsoft är en hobby som i sin grundläggande form går ut på att använda effektbegränsade vapen för att ”skjuta ut” motståndaren. Varje airsoftspel – vare sig det är ett söndagsspel i den lokala skogen eller Berget – har det gemensamt. Spel kan vara inomhus, utomhus, ha olika regler, olika mål och olika fokus men de har alla gemensamt med att målet är att bekämpa motståndaren som kan vara en annan spelare eller som i dynamiskt skytte en måltavla.

Det absolut första som bör nämnas är att enligt svensk lag så måste du vara över 18 år för att få delta i airsoftspel eller äga ett airsoftvapen. Det är ingenting som spelare hittat på för att vara elaka utan det är så lagen ser ut. Det absolut vanligaste är att spelare under 18 argumenterar att de får delta om de har övervakare eller målsmans underskrift. Vi är trötta på att höra det felaktiga motargumentet och du är inte ett undantag från reglerna. En övervakare har inte någon möjlighet att avstyra felaktigt användande av det effektbegränsade vapnet. På många spel kan personer under 18 vara välkomna som statister, sjukvårdare eller fotografer men du får inte spela eller äga ett vapen och du kan få problem med Polisen om du gör det. Detta riskerar även att ge hobbyn ett dåligt rykte och att ge hobbyn dåligt rykte är inte det bästa sättet att börja i någon hobby. Om du inte är 18 får du gärna läsa på, diskutera och köpa utrustning som inte är vapen tills dess att du fyllt år.
De effektbegränsade vapnen – allmänt kallade Airsoftvapen eller i mer vardagligt tal Soft Air Guns och härefter enbart kallade vapnen – är realistiska replikor av äkta vapen och fungerar ofta på ett liknande sätt beroende på märke och prisklass. De vapen som är bäst lämpade för airsoftspel skjuter 6mm plastkulor i hastigheter mellan 85 till 170 meter per sekund. Högre utgångshastighet innebär inte automatiskt längre räckvidd eller bättre precision och det går också en seglivad myt om att längre pipa innebär bättre precision. Att skjuta en projektil i dessa hastigheter är att betrakta som farligt. En kula kan göra hål i huden, skada tänder eller göra dig blind. Följaktligen skall vapnen behandlas med respekt och försiktighet. Bär alltid skyddsglasögon när du skjuter, även på skyttebana. Plastkulorna har en elak tendens att bli rikoschetter – dvs studsa på någonting – och mer än en skytt har varit med om upplevelsen att en kula studsat från ett träd rakt tillbaka på sig själv.

Samtliga spelare bär ögonskydd och ofta tandskydd utöver kläder som täcker större delen av kroppen för att minska risken för dessa skador. Utöver detta finns det regler som dikterar på vilka avstånd ett vapen skall användas. Du har själv ansvar att veta vilken utgångshastighet ditt vapen har och på vilket avstånd du får skjuta med det för att minimera risken för skador.

Du behöver inte vara med i ett lag för att vara med på de mindre spelen och oftast inte de större heller. Somliga av de större kräver scenarion och på ”söndagsspel” brukar man skriva upp sig på en lista för att ge andra en fingervisning om hur många som kommer vara där. Så länge du har allt du behöver är det bara att dyka upp och träffa nytt folk.

Det finns på alla spel en plats som kallas Safezone där vapnen inte får vara laddade vilket oftast innebär att man tar ut magasinet och skjuter ett par skott i ofarlig riktning innan man går in. Denna manöver utförs eftersom det inte går att göra en klassisk Patron Ur med airsoftvapen.

Ingenting av det du nu läst är föremål för diskussion. Det här är allmänt vedertagna regler för hobbyn och kan du inte acceptera dem så föreslår jag en annan hobby. Jag vill också föreslå att du lånar ett vapen av en vän eller hyr ett vapen på de ställen som har denna möjlighet för ditt första spel så att du vet att det är någonting som du tycker om att göra.
Att vara nybörjare är något vi alla har varit. Kom ihåg att det är bättre att ställa en fråga för mycket och känna sig dum än att inte fråga och därmed vara det.

Jag vet av erfarenhet att det absolut första nybörjare tänker på när de vill börja spela Airsoft är vilken bössa de vill ha och hur den ska se ut och hur mycket de kommer skjuta ut folk med den. Vi kommer till den saken i nästa del. Airsoft må handla mycket om vapen men det finns andra saker som är direkt nödvändiga som inte har med vapnet att göra och det är dem vi ska behandla nu.

Det absolut viktigaste är dina skydd. Det finns ingen anledning att spara in på det som ska skydda din kropp från andra konsekvenser än gott humör, trötthet och träningsvärk. Ögonskydd är obligatoriskt och måste bäras av samtliga deltagare i ett airsoftspel. Dessa finns i olika varianter, alltifrån masker till mindre, mer smidiga glasögon och skyddar dina ögon med antingen nät eller glas. Nätskydden kan inte imma men man kommer se sämre i dem så fort de börjar skymma. Vad du föredrar handlar mest om vad du tycker är bekvämt – vilket är viktigt – och hur bra du tycker det ser ut på dig – vilket också är viktigt för somliga. Skyddsmasker (eller gasmasker i vardagligt tal) har inte skyddsklassat glas och skall därför inte användas som skydd såvida du inte byter ut glaset.

Överväg att lägga en liten slant på att införskaffa bra ögonskydd, framför allt om du väljer glasögon. Det blir svårt att som nybörjare lära sig hobbyn, taktik och hur allt fungerar om du är knappt kan se för att dina billiga glasögon har börjat imma igen.

Fundera också lite om du vill bära tandskydd. Skott mot munnen är att anse som ovanliga men kommer hända förr eller senare och tandskydd är en billig försäkring mot en dyr tandläkarräkning. Bär du en helmask behöver du inget tandskydd men det har sina egna nackdelar.

Slutligen så är oömma kläder viktigt. Du kommer röra på dig, du kommer bli beskjuten med plastkulor och dina kläder kommer utsättas för slitage. Är du utomhus så är det också viktigt att ha något på fötterna som kan hantera terräng – vandringsskor eller kängor är ett bra alternativ. Att bära kläder och skor avsedda för militärt bruk uppmuntras men tillhör inte bland det första du behöver köpa. Uniformer har dock fördelen att de oftast finns billigt och hjälper dig att smälta in i terrängen och gruppen med människor. Kostnaden på några hundralappar är en bra investering. Fokusera inte på att välja land eller camo eller liknande direkt, ett par enkla byxor och en fältskjorta duger bra i början.
På ditt första söndagsspel bör du förutom det du har på dig – kläder efter väder gäller – ha med vapen, ammunition, något att bära extra magasin i (mer om det i nästa kapitel), lagmarkeringar, träffduk (en orange tygtrasa som du viftar eller bär på huvudet om du blir träffad och ute ur spelet), en flaska med något att dricka och godis eller en macka för att hålla energin uppe. Det sistnämnda är viktigare än vad man kan tro och hjälper till att hålla humöret uppe.

Avslutningsvis behöver du också en väska eller två att frakta allt det här i. Jag rekommenderar personligen en dufflebag eller annan större väska där du kan ösa i allt efter behov men beroende på vapnets längd så kan du tänkas vilja ha en separat vapenväska. Det är mycket viktigt att ingen del av vapnet sticker ut och av den anledningen så är kartongerna – som ofta visar bilder på bössorna – inte att rekommendera för att transportera annat än när den ska skickas någonstans.

Nu kommer vi till den roliga delen i Airsoft och den som kommer få din plånbok att gråta blod om du bestämmer dig för att stanna i hobbyn. Det är också den delen som de flesta av oss tycker är det roligaste och det är att köpa en bössa. Det går inte att undvika att det finns för många olika modeller och märken för att ha en ordentlig överblick men det finns vissa vapen som utmärker sig mer än andra när det kommer till de två saker som du bör bry dig om för ditt första vapen – nämligen prestanda och driftsäkerhet. Jag tänker inte slösa bort tid genom att rada upp en massa bra modeller som är bra för nybörjare (*host* Jing Gong G36C *host*) utan mer bestämt saker du ska tänka på.

För det första. Om du blivit ilurad att ”Sportsline” eller ”Proline” innebär någonting speciellt, gör dig av med den fåniga åsikten omedelbart. Sportsline och Proline är koncept som inte har en förankring i verkligheten utan uppfanns för att försöka konkurrera och förlöjliga airsoftvapen gjorda i Kina när dessa först dök upp på marknaden. Konceptet lyder att Proline skulle vara överlägsna dessa och att Sportline (som först var underlägsna vapen och sedan omarkerade Kinatillverkade vapen) också var det fast en billigare sort. Somliga återförsäljare – och ni vet vilka ni är – försökte pusha den här åsikten och andra försökte det inte. Således har dessa begrepp ingen betydelse. Står de på ett vapen du vill ha så låt det inte hindra dig såvida inte recensioner säger annorlunda.

När det kommer till Recensioner så finns det en hel avdelning på forumet för den saken. Det bör vara ditt första stopp istället för att fråga i Nybörjardelen om bössan du stirrar på är bra eller ej. De flesta recensioner klarar av att berätta den saken för dig. Om du inte hittar en recension, använd forumets sökfunktion och sök efter vapnets namn så kanske du hittar en tråd där det skrivits om vapnets för och nackdelar.
När det kommer till vilken typ av vapen du bör välja så är svaret enkelt. Vad du vill ha är i nio av tio fall en eldriven kulsprutepistol eller automatkarbin. Du ska inte köpa ett prickskyttevapen. Den korta anledningen till det är att prickskytt är en spelstil och inte bara ett vapen. Det är en spelstil som lika gärna kan spelas med en eldriven automatkarbin som kommer skjuta bättre och fortare än vad ett prickskyttevapen gör ur lådan. När du väl känt att du är varm i kläderna i hobbyn så kan du börja vidga dina horisonter men kom ihåg att Airsoft är inte Call of Duty, oavsett hur mycket den där tjommen ser ut som Ghost eller Cpt Price. Det långa svaret kan du hitta här.

En tumregel är att du ska välja den modell du tycker ser snygg ut. Har du en butik inom reseavstånd rekommenderas att åka dit och klämma – en snygg bössa passar inte nödvändigtvis dig – men oftast så är utseende det som du borde fokusera på. Det är ditt vapen, din smak och stil och då är det bara du som kan avgöra om det passar dig eller inte. Det kan dock vara värt att välja ett kortare vapen om du redan nu vet att du ska spela inomhus eller på spelplatser med korta skjutavstånd.

När du väl valt ut vad du vill ha – G36, M4, AK, MP5 eller något annat – så kan du använda Airsoft.nu Produktsök för att hitta vilken återförsäljare i Sverige som har den billigast. Det finns rejäla prisskillnader mellan de olika butikerna och det är värt att kolla runt på flera ställen. Det må vara så att den finns billigare i utlandet men det är enklare att få support med ett vapen i Sverige och jag är av åsikten att vi bör stödja våra svenska återförsäljare. Dessutom lär du få sakerna inom någon dag om de finns i lager.

Ett annat alternativ är att bli medlem på Köp och Sälj delen här på forumet. Begagnade bössor är ofta billigare och kommer med fler tillbehör men du vet inte vilket skick bössan är i och du har ingen garanti. Rent personligen har jag köpt en hel del vapen begagnade och jag har bara haft problem med två av dem – båda felen kunde åtgärdas av en kompetent verkstad.

Ditt nya vapen kommer komma med ett eller ibland två magasin. Magasin finns i tre olika sorter – Low, Mid och high cap. Low och Mid använder ett laddrör eller pumpladdare (mycket enklare!) för att ladda kulor och innehåller mellan 20 till 150 kulor och är vad du vill använda om du vill ladda om ofta. Ett high cap kan innehålla mellan 200 och 600 kulor men kräver i gengäld att man snurrar på en kugge emellanåt vilket är mycket irriterande att göra i en eldstrid. Kulorna i dessa har dock en tendens att skramla och förstöra realismen något. Det finns också Flashmagasin till G36, M4 och AK där man drar i ett snöre istället för att skruva på kuggen vilket i min mening är mycket effektivare men de måste köpas separat. Glöm inte att kontrollera vilka magasin som får användas på din spelplan.

Slutligen så skiljer det mellan bössorna om de kommer med batteri och batteriladdare eller ej. I min erfarenhet så är mycket få av batterierna som följer med vapnen bra och detsamma gäller batteriladdarna. Det är mycket bättre att direkt köpa ett LiPo Batteri och en laddare till detta batteri. Till nästan samtliga bössor så är det bäst att börja med 7.4 volts – det kommer ge dig tillräckligt mycket kraft för att driva nästan vilken bössa som helst.
Det sista du ska göra med ditt första vapen när du fått det är att mecka eller ändra något internt. Det duger nästan säkert som det är att spela med, framför allt så här i början när du är ute efter att lära dig mer om hur du ska agera på spelplanen. Många kommer vara frestade att öka utgångshastigheten eller liknande men låt bli det ett tag tills du vet vad det är du inte är nöjd med gällande ditt vapen.

Avslutningsvis så behöver vi diskutera ammunition. Köp ammunition i vikt 0.25. Det är svårt att gå fel med den kulvikten oavsett vapen och den något tyngre kulan kommer ge den en stabilare kulbana vilket ökar sannolikheten att träffa. Det är mycket frestande att köpa 0.20 eftersom man får fler kulor för mindre pengar men det är kulor du kommer slösa bort eftersom kulbanan blir mindre stabil vilket gör sannolikheten att du ska träffa mindre.

När du skjuter ditt vapen för första gången så måste du ställa in Hop-Up:en. Det är en liten gummisak som justerar kulbanan och får den att snurra. Denna lilla manick gör att kulbanan blir oerhört mycket bättre och kan föra kulan över längre avstånd. Kolla i manualen var du justerar hopup:en (oftast i patronluckan) och justera sedan tills du tycker att kulbanan är rimlig. Det kommer ta några kulor innan du fått det rätt men det är viktigt att det sitter rätt.

Avslutningsvis: Du träffar inte någonting bara för att du siktar mot det. Även inomhus så kommer det finnas saker som påverkar kulbanan. Att lära sig träffa i Airsoft kräver övning och det kommer finnas tillfällen då du tror att du träffat men så inte är fallet på grund av ett träd, vind, buskar eller någon annan anledning. En bra tumregel är att tillräckligt nära så att du är säker på att träffa och att lära sig på vilka avstånd ett vapen är effektivt är mycket viktigt.

Airsoft anklagas – inte helt utan skäl – att vara en prylhobby. Den som har mest prylar när man dör vinner sägs det men det är inte nödvändigtvis sant. Om kuta och skjuta i ett par mjukisar är allt du vill göra så behöver du inte göra mer än så. Det finns dock några saker som kan vara vettiga att införskaffa även om de inte är direkt nödvändiga.
Det absolut första är en väst eller chestrigg. Dessa finns i alla möjliga olika varianter och även här så borde din prioritet vara något som är bekvämt och där du kan nå de olika fickorna på lättast möjligaste vis. Somliga västar har system som tillåter dig att justera fickornas position vilket gör det lättare att anpassa den efter behov så du kan bära eventuellt sidearm, godis, vatten, ammunition och magasin. Beroende på om du köpt ett vapen med många magasin så kan detta vara något du kan tänkas vilja inhandla innan ditt första spel men inte ens då är det nödvändigt.

Uniformer faller också inom den här kategorin. Det är coolt, du smälter in men de är egentligen inte nödvändiga, framför allt inte på somrarna då ett par oömma byxor, en kortarmad tröja och något att bära magasinen i kan vara mycket bekvämare.

Radio underlättar kommunikation inom laget och ger dig en mindre överblick om vad som händer på spelplanen. Dessa är längre inte ens speciellt dyra – du kan få en mångsidig radio för mindre än en femhundralapp från rätt affär – och är att anse som ett riktigt bra tillbehör.

Kosmetiska ändringar för din bössa är också något att överväga, till exempel en annan kolv som kan justeras och därmed gör den mer bekvämare i trånga utrymmen eller en rail med rails som låter dig fästa tillbehör som frontgrepp, ficklampor eller laser. Sikten är nästan alltid en bra investering (beroende på vapen kan de kräva en siktesbas) och bidrar till ett snyggt utseende på vapnet och gör det enklare att sikta med. Vapenlampor är också mycket rekommenderade på inomhusspel.

Nu har du förhoppningsvis läst och tagit in den information som den här guiden givit dig. Det känns säkert som att det är en hel massa saker att tänka på och att det hela låter mer komplicerat än vad det egentligen är. Så är inte fallet. Airsoft är en relativt lätt hobby att komma in i, framför allt om man tar det i små steg.

Det största misstaget jag ser nybörjare göra är att de köper allt de tycker att de kan tänkas behöva och sedan så inser de att de inte riktigt tycker så mycket om hobbyn eller att de köper saker som visar sig inte passa för vad de vill använda dem till. Somliga – framför allt de nybörjare som köper Prickskyttevapen – kan ibland komma in frustrerat till Safezone och säga att hela hobbyn är skit – för att det inte var som det väntade sig. Det är bättre att du upptäcker att du saknar någonting som du sedan kan köpa än att du har för mycket som inte används.

Har du fler frågor så går det bra att skriva dem i kommentarerna eller i Nybörjardelen av forumet Airsoftsverige men tänk på vad jag skrivit ovan. Vad som är en bra bössa har vi redan avhandlat och är du ansvarsfull nog att hantera ett effektbegränsat vapen så vet du hur man söker på ett forum. Om du märker att det inte finns en tråd eller en recension om vilken G36 som är bäst – först då kan du skapa en tråd om saken.

Till slut så kom ihåg följande. Airsoft handlar inte om att vinna, ha mest prylar eller något annat än att ha kul. Vad som är kul bestämmer bara du själv så agera därefter.

Användbara länkar:
”Är detta ett bra vapen?”
Lista på Återförsäljare i Sverige
Recensioner av Airsoftvapen och utrustning
Hur du får tillgång till Airsoftbörsen på Forumet
Radio i Airsoft
Vilket batteri ska du välja?