Freespace 2

Om det finns en fråga jag aldrig tröttnar på att diskutera så är det ”Är vi ensamma i universum”. Det finns så många olika saker att ta hänsyn till, diskussioner om paradoxer och hur långt vi faktiskt kan se, om vi ens kan känna igen utomjordiskt liv, om vi blir observerade eller kanske ännu värre ignorerade. Vad vi kan stöta på ute i Universums ändlösa vidder är bland det mest fantasieggande jag kan tänka mig och frågan kan lika gärna handla om huruvida mänskligheten borde utmana sitt öde bland galaxens många planeter.

I Freespace 2 är frågan redan besvarad. En kort tid efter att människorna tog sig ut i rymden gjordes kontakt med Vasudans vilket ledde till ett sjutton år långt krig arterna emellan; ett krig som först upphörde när de svarta och röda skeppen tillhörandes de okända Shivans började anfalla båda stridande parter. Efter ett kort men intensivt krig förintades fiendens flaggskepp Lucifer på väg till jorden vilket kapade kontakten mellan människorna och deras hemplanet. Det har dock inte gått någon nöd på kolonierna; byggd på relationerna som skapades under Det Stora Kriget trettio år tidigare lever nu Människor och Vasudans i fred och välstånd och bygger upp sina världar i samförstånd.

Dessvärre varar lugnet inte länge. När du tar värvning så slåss alliansen mot ett större uppror kallat Neo Terran Front vars främsta mål är att skapa ett eget jordiskt imperium; ett där de inte ser att Vasudans har någon som helst plats och du kastas rakt in i striderna.
Freespace 2 är en av hörnstenarna av den näst intill utdöda genre som ofta kallas ”Space Combat Simulator”.  Det innebär att du flyger en rad olika jakt och bombskepp mot fienden i en lång rad olika uppdrag. Skepp och vapen står dig fritt att välja beroende på vad som finns tillgängligt och du kan även tilldela detta åt den fyrgrupp som står under ditt befäl eller till och med till andra grupper beroende på uppdrag och vilken grad du har nått i spelet.

Under striderna där du slåss mot fiendens jaktskepp, anfaller större skepp, eskorterar konvojer eller anfaller lastdepåer så behöver du oftast hålla noga koll på detaljer; allt så skepp under ditt befäl anfaller rätt mål, att du har kraftmätarna på bäst lägen för striden framför dig och samtidigt göra ditt jobb som lojal pilot och skjuta sönder fienden.
Spelets atmosfär är bland de bästa i genren. Även om X-Wing Alliance och TIE Fighter båda lyckades väl med att ordna inlevelse så lyckas Freespace 2 bygga upp ett helt universum från grunden. Alltifrån röstskådespelarna till de olika informativa filmerna sätter dig in i vad som händer och ger nödvändig dramatik åt det som utspelar sig. Bäst är nog det faktum att inget spel har någonsin fått mig att känna mig som en kugge i ett maskineri som det här spelet. Inte ens när du hamnar som befälhavare på ett elitförband blir det speciellt mycket särbehandling och din lakoniske befälhavare kommer inte tveka att skälla på dig för saker som inte var ditt fel, ge order som kommer leda till höga förluster eller på annat sätt göra det fullständigt klart att du som pilot inte är något annat än en förbrukningsvara.

I normala fall skulle jag också skriva en rad om att grafiken har åldrats med värdighet men fördelen med ett bra gammalt spel är att det har Internet redan tagit hand om. Att spela Freespace 2 Open är det bästa sättet att uppleva det här äventyret och då finns det inte bara grafiska uppdateringar att ladda ner utan även det första spelet och dess expansion i Freespace 2 motorn – vilket är en avsevärd uppgradering från originalet.

Bäst av allt är spelets pris. Då orginalet släpptes 1998 finns det för en spottstyver på GoG.com vilket är att betrakta som ren och skär stöld med tanke på hur mycket man får för det. Gillar man att flyga omkring och skjuta saker i ett dystopiskt universum är Freespace 2 exakt det du letat efter.

Spelet är testat på en stationär dator med följande prestanda:
Processor: AMD Ryzen 5 3600 6 Kärnor
Grafikkort: MSI NVIDIA Geforce 2070 Super
RAM: 32GB @ 3200 MHz
Upplösning: 1920×1080@144Hz (27 tum)
Hårddisk: Intel 660p SSD 1TB / Seagate Barracuda 4TB