Militära Misstag

Om det finns  en bok jag tycker varje skrivbordsgeneral och militärt intresserad person bör äga så är det helt klart boken ”Militära misstag” av Saul David som får anses vara en klassiker i ämnet. Boken gör det lätt att förstå de misstag som kan begås i strid, vad som kan orsaka dem och är helt klar läsvärd. Uppdelad i kapitel är den lätt att stycka upp och läsa om ett misstag om dagen eller motsvarande. Saul Davids bok är helt klart en av de mest underskattade om än mest lästa i min bokhylla.

Därför blev jag fundersam när Militära Misstag dök upp som ljudbok på Adlibris Letto när jag egentligen var ute efter en annan bok men då jag kunde få två för en så slog jag till i tron att Hugo Norlands bok egentligen bara var en nyutgåva av Saul Davids klassiker. Där hade jag fel. Även om boken helt klart är inspirerad av sin föregångare så har författaren här valt att göra materialet mer tillgängligt utan att för den skull börja raljera; något som visserligen kan vara roligt i vissa fall (”Ser du torpedbåtar?”) men skulle vara dålig stil.

Boken är uppdelad i kategorier där varje kategori innehåller fyra exempel. Även det här upplägget är klart inspirerat av Saul Davids bok men Hugo Norland har valt flera annorlunda exempel om några blunders är gemensamma för de båda böckerna just för att de är det tydligaste historiska exemplen på vad som gick fel. Samtidigt har han också valt en hel del fältslag och strider som kanske inte är allmänt kända som Irländarnas kamp i Kongo på sextiotalet eller Slaget vid Guandu i Kina som jag själv mest känner från Dynasty Warriors.

Författarens sätt att skriva som innehåller citat och anekdoter samt kommentarer på vilka händelser som anses vara trovärdiga tillsammans med en lättläst och grundläggande approach till ämnet gör att det inte krävs några förkunskaper för att finna något intressant i boken och även personer som känner till slagen och vad som gick fel har något att hitta i skildringarna.

Den här uppdelningen i kapitel samt att det hela hålls på en någorlunda lätt nivå gör att boken emellanåt känns lite mer som en dokumentärpodd; i alla fall om man lyssnar på den men det är inte negativt, tvärtom. Faktum är att jag skulle säga att den här boken fungerar mycket bra som ljudbok och att lyssna på ett kapitel där eller där är egentligen det bästa sättet att avnjuta boken och de läxor den försöker lära ut.

Kort sagt så är detta en nytolkning på en klassiker. Man kan säga att han kapat ett existerande koncept men i det här fallet har det gjorts bra och det tänker jag inte klaga på. Boken är således tillsammans med Saul Davids motsvarande bok varmt rekommenderad för alla som har ett intresse av militärhistoria.