Hur en Recension av ett airsoftvapen blir till

En person surfar på nätet. De ser en cool airsoftbössa. De vet dock ingenting om den och frågor på Airsoftsverige eller Facebook ger inte svar; vapnet är för nytt för att det ska finnas någon erfarenhet med det. Till slut skickar personen frågan till mig om jag kan recensera vapnet. Inte en konstig fråga alls och en jag rentav uppmuntrar. Men det är dessvärre inte alltid som jag kan recensera vapen som jag får förfrågningar om. Av den anledningen så tänkte jag skriva några rader om hur min recensionsprocess går till – dels för jag tycker det är bra att vara öppen med hur jag går till väga och dels för att också visa varför det ibland kan ta tid att få ut en recension även om jag har fått hem vapnet.

Jag anser mitt mål med mina recensioner att vara att ge köparen en bra bild om hur prisvärt ett airsoftvapen är och jag riktar mig främst mot personer som inte har kunskaperna att mecka med ett airsoftvapen. Jag anser att airsoft ska fungera ur lådan utan att du ska behöva öppna upp det och justera saker det första du gör. Detta är min utgångspunkt i alla recensioner. Vidare skall alla vapen som testas vara med om åtminstone ett airsoftspel. Även om det vore trevligt att testa dem under flera spel så räcker oftast ett för att man ska lära känna vapnet betydligt bättre och jag vill gärna hålla mig till en tidsram på två eller tre veckor för varje recension.

Jag har regler för mina recensioner och dessa är mycket enkla. För det första ska det vara ett oanvänt vapen som jag recenserar. Begagnade eller trimmade vapen går helt bort. Anledningen till detta är för att tillverkaren inte ska få beröm eller kritik på grund av något som de saknar kontroll över. En recension ska alltid innehålla min ärliga åsikt – jag ska inte släta över ett problem eller överdriva en positiv egenskap. Slutligen så accepterar jag inte erbjudanden om Recensionsexemplar där det är uttalat eller underförstått att jag ska dölja vapnets eventuella brister; kort och gott för att jag inte sysslar med reklam.
Processen jag beskriver nedan är en som växt fram och inte en jag haft från början. Framför allt äldre texter följer inte den processen och jag har emellanåt övervägt att skriva om några av mina recensioner för att de ska bli mer utförliga. Problemet med den saken är att jag nog skulle känna att jag skulle behöva ta in vapnen igen och det är inte alltid gångbart.

Steg 1: Urvalet

Man skulle kunna tro att urvalet är den enklaste delen av processen. Det är väl ändå bara för mig att skicka iväg en önskelista och så får jag allt jag vill ha på posten? Inte riktigt. Ibland recenserar jag köp jag gjort till mitt privata lager men ofta får jag skicka iväg förslag till butiker eller grossister. Som ni förstår är jag inte ensam om att göra detta; från vad jag har hört är det inte ovanligt att det inkommer förfrågningar om recensioner till svenska butiker.

Innan jag gör det så måste jag dock välja vilket vapen som ska avhandlas. Här har jag stor hjälp av ni läsare som säger vad ni vill se mig recensera. VFCs MP7 AEG som i skrivande stund är min senaste recension valdes delvis på grund av personligt intresse men också till stor del för att jag fick många förfrågningar om just det vapnet. Slutligen så sker det också att jag blir kontaktad med förslag att recensera ett vapen men oftast tar jag första kontakten.

Som regel får jag inte behålla ett recensionsexemplar som en affär eller grossist har tillhandahållit. Detta är visserligen tråkigt då jag recenserat vapen jag verkligen gillar men det är också förståeligt från leverantörens vinkel – de kan inte skänka bort dyra saker hur som helst utan det måste finnas en god anledning för dem att göra det. Den vanligaste lösningen är att vapnet lånas ut till mig för recensionens skull även om jag har option på att köpa vapnet för reducerat pris – något jag gjorde med VFCs M27 då jag dels hade ekonomin att köpa det och dels var mycket förtjust i vapnet – det är än idag en av mina favoriter.

Steg 2: Inledande Analys

När jag då till slut fått hem recensionsexemplaret så börjar den inledande processen att dokumentera allt kring det. Det är oftast vid det här tillfället som jag skriver texten om mina intryck av vapnets yttre och det är också vid den här tidpunkten som jag tar de flesta av bilderna som används i recensionen. Jag har rätt strikta krav för bilderna; dels för att de ska fokusera på rätt saker och dels för att de ska följa den uppsatta grafiska profilen. Således tas dem alltid med vit bakgrund. Jag har fästen på en av mina väggar där jag oftast tar bilder på längre vapen, kortare vapen fotograferas mot vitt papper. Till detta använder jag en systemkamera med extern blixt då detta ger bäst resultat i slutändan.

Under den här fasen gör jag också en del forskning gällande vapnet så att jag kan ta med  kuriosa eller annat som gör produktens riktiga motsvarighet intressant. Här har jag lärt mig läxan att hitta bra källor; allt som står på Internet är inte sant utan när det gäller vapen får man ibland försöka sortera bort det som skrivs av rena fanboys. Ibland smyger det sig in felaktigheter men oftast så brukar läsare fånga dessa i god tid vilket jag är tacksam över. Däremot har jag inget emot att berätta myter eller uppenbart överdrivna historier så länge det är uppenbart att det är sådana det rör sig om då de är en del av vapnets mytos.
Steg 3: Fältprov

Det bästa sättet att lära sig om airsoftvapen är att ta med det ut på spel. Det är en erfarenhet som jag betraktar som absolut sanning och är varför jag numera håller så hårt på att jag alltid utan undantag ska ta spela med ett vapen. Bra exempel på när detta visade sig värdefullt var när ASG Tac 6 öht inte fungerade under spel, när M41 LSRs kolv snurrade som ett hjul och jag var tvungna att slå loss den fastlackerade kolven med en sten, när LCT G3 visade sig ha dåliga magasin och ICS G33 inte klarade av 11.1 LiPo utan att säkringen gick.

Det går helt enkelt inte att få den sortens information utan att faktiskt använda vapnet ute i ett spel därför att det är enbart då man får tillhörande frustration över att saker inte fungerar som de skall. Står du vid en bänk i din trädgård och skjuter så kommer du ha all tid i världen att fixa det, det är inte någon som ropar att nästa spel börjar nu och alla ska vara klara direkt eller för den delen att inga skott går iväg när du har perfekt läge på en motståndare som ännu inte insett att du är där.

Detta är den regel jag håller hårdast vid. Ett airsoftvapen skall fungera i fält och inte bara under kliniska förhållanden, framför allt med tanke på att en ny person i hobbyn antagligen inte har det kontaktnät som krävs för att fixa någonting som gått fel. Det är något jag tagit med mig hela min tid i hobbyn; från att mitt första vapen inte fungerade när jag tog med den ut i spel för första gången. Andra spelare gav mig då hjälp men man kan inte utgå från att hjälpsamma spelare finns på plats.

Det är också ute på spel som jag oftast tar posingbilder med vapnet till recensionen. Dessa är av blandad kvalité men jag lägger sällan mycket tid på dem och tas oftast med min mobiltelefon – som bilden nedan.

Steg 4: Sammanfattning

Som ni kanske märker så skrivs inte recensionen från början till slut utan relevanta delar skrivs antingen när jag fått relevanta intryck eller när jag finner plötslig inspiration. Det är därför jag oftast skriver intrycket av det yttre precis efter att jag fått vapnet och det blir nästan alltid det första som hamnar på pränt. Det sista är oftast inledningen och avslutande stycken eftersom jag där försöker ha en röd tråd genom hela recensionen.

Den röda tråden är vad jag använder istället för ett betyg och ofta börjar det med att jag ställer den tydligaste frågan gällande vapnet i inledningen för att sedan besvara den i slutet av recensionen. Oftast så handlar det huruvida vapnet är prisvärt. Om ett vapen är billigt blir det enklare att ursäkta negativa aspekter eller dålig byggkvalité, om ett vapen är dyrt så ställer jag högre krav, framför allt om det är dyrare än motsvarande vapen med liknande funktioner.

Den genomsnittliga recensionen är på ungefär 2000 ord och jag behöver oftast gå igenom den flera gånger för att försöka hindra mig själv från att bre ut i onödan, även fast mitt sätt att skriva gärna lånar sig till det. I ett försök att skapa något mer överskådligt så förkortade jag några av mina recensioner till vad jag kallade ”Doubletap” avsedda för enkel överblick på Twitter eller Instagram. Dessa slutade dock ofta med att jag fick argumentera mer för mina åsikter än i en recension där jag hade utrymme att förklara mig från början. Sedan dess har det projektet fallit lite vid sidan av och jag har inte gjort några fler Doubletaps på sista tiden.
Slutligen är det bara redigeringen av recensionen som är kvar, se till att bilder finns på rätt platser, att allt ser ut som det skall, att inga stycken är för långa eller korta. Det sista jag gör är att lägga till den Widget jag fått av Airsoft.nu som länkar direkt till AirsoftDB och gör att jag kan länka direkt till de affärer som har vapnet och till vilka priser. Detta är en funktion som jag uppskattar enormt och jag ser fram emot att se hur den här funktionen kommer utvecklas i framtiden.

Jag brukar också där det är möjligt att lägga till en film där jag använder vapnet i spel. För att vara helt ärligt är jag inte alltid nöjd med resultatet men jag tycker ändå att det är bra att ha med filmkomponenten – ibland fångar man något intressant som kan bidra till vapnets intryck eller för den delen visa vad som går åt helvete.

Just nu skulle jag dock vilja göra fler recensioner än de två-tre per år som jag oftast åtar mig och där kan faktiskt ni läsare hjälpa mig. Jag vet att det är lite av en kliché men ni hjälper enormt genom att rekommendera mina recensioner till nya spelare, genom att dela dem när ni tycker de innehåller något värt att läsa och ge mig konstruktiv kritik på vad jag kan göra bättre. Som alltid kan ni följa mig på sociala medier; länkar finns här på sidan uppe till höger.