ICS G33


(Recensionsexemplaret är donerat av Röda Stjärnan)

Till min stora glädje saknas det inte direkt G36:or i Airsoftvärlden. Från det att Tokyo Marui släppte sin första G36C med V3 Gearbox till att Classic Army gav den en ordentlig kompositkropp och Ares electroniska blowback vilket kulminerade i Tokyo Maruis G36K Next-Gen så har vapnet varit väl representerat. Det har till och med varit så representerat att det skapat mer än en kontrovers; oftast eftersom imitation är den ärligaste formen av smicker.

Det bästa exemplet på det är Jing Gong som skapade en kopia på Tokyo Maruis G36 till en tredjedel av priset och skapade den första kinaklonen som faktiskt gick att spela Airsoft med. Några år senare började S&T producera vapen åt ARES vilket enligt elaka tungor ledde till att de senare helt enkelt började sälja dem för egen del istället vilket är varför du inte längre ser så mycket saker släppas av just Ares.

Då S&Ts G36 (som vi tittat på tidigare) alltjämt är en av de bästa och prisvärda vapnen på marknaden kan man fråga sig varför något bolag överhuvudtaget skulle försöka konkurrera med detta. Inte ens Specna Arms försöker – de köper enligt allt jag hört in sina vapen från S&T och rebrandar varpå de säljer dem till konkurrenskraftiga priser. Så vem är galen nog att försöka tävla med marknadsledaren? Svaret heter ICS G33.

Det känns lite konstigt att kalla detta vapen för G33 – i min värld är en 33:a ett helt annat vapen. I sådana fall känns WE lite närmare när de kallar sin variant för G39 eller när S&T kallar sina för G316. Nu har vi dock inget annat val än att referera till vapnet vid det namn som mer rätteligen borde tillhöra dess föregångare. Det sagt så är det passande att vapnet har ett annat namn för även om vapnet i mångt och mycket är en G36 har man gjort vissa ändringar; antagligen avsedda att göra vapnet lite mer konkurrenskraftigt mot ovan nämnda exempel av airsoftvapen.

Kort sagt ger G33:an intrycket av att vara G36C om det vapnet hade dykt upp på marknaden kanske fem eller tio år senare än vad det gjorde – eller som en person på Twitter uttryckte saken: ”Om Håkan Spuhr designat G36:an”. Jämförelsen är inte dålig; flera av de saker som Spuhr erbjuder till G36:an återfinns i G33:an bl a full kompatibilitet med AR-15 Magasin samt en nydesignad handguard samt beroende på version även en helt ny kolv. ICS har identifierat vad somliga tycker är jobbigt med G36:an och helt enkelt fixat de sakerna rakt ur lådan.

Har de gjort den saken bra? Låt oss börja från början.

Vapnet är nästan helt gjort i komposit vilket är det rätta när det handlar om G36. Kompositen följer samma mall som de flesta av dess konkurrenter vilket innebär att den är lätt, hållbar och helt utan knarrande. För prislappen är det inte mer än vad jag väntar mig men det är gott att ICS tar uppgiften på allvar. Dock så känns inte kroppen lika tjock som andra 36:or i samma prisklass och det gör vapnet lättare utan att det för den delen känns mindre hållbart. Jag har ingen oro för att något ska gå sönder om jag skulle råka tappa den.

Handtaget som den övre siktesskenan något missvisande kallas har fasta sikten som fungerar bra nog i en knipa men jag skulle förespråka att man istället använder optik. Själva handtaget går utan större problem att byta ut mot andra likadana skenor men jag ser ärligt talat inte någon större poäng med det på den korta C-modellen.

Pistolgreppet är bekvämt och en klar förbättring. Den främre delen av greppet är strävt vilket är avsett att göra vapnet något enklare att hålla samt har minimala gropar för fingrarna. Eldväljaren är inte identisk med den som sitter på andra G36:or men är tillräckligt lik för att den ska kännas bekväm. Den skapar inga problem utan kan enkelt justeras utan att den byter plats i stressade ögonblick vilket är allt jag begär av en eldväljare.

Manöverhandtaget är inte lika roligt som det skulle kunna ha varit; allt det gör är att öppna patronluckan tillräckligt så att man kan ställa in hop-up enheten ordentligt.

Ovanför eldväljaren finns även ActionSportGames trademarks graverade, något jag måste erkänna finner lite onödigt. Jag är en sucker för realism och skulle föredra att alla markeringar på vapnen åtminstone såg någorlunda realistiska ut.
Handguarden är en av de nytänkande sakerna på det här vapnet. Istället för att ha fästen och tre skenor har ICS här valt att börja från grunden. Vapnet har två picatinnyrails som är en del av vapnet; en övre för lampa, laser eller PEQ samt en undre som främst är avsedd för frontgrepp. Även fast dessa delar är gjorda i komposit är de hållbara nog för uppgiften att hålla kvar dina tillbehör.

Om du vill montera på sidan tillkommer två lite kortare skenor men dessa kan du inte flytta på vilket är något av en besvikelse. Dock så går det helt utmärkt att helt enkelt montera av dem vilket kan vara en bra lösning om du ändå inte ska ha något på dem. Det görs enkelt med en insexnyckel.

Om du mot all förmodan inte skulle gilla handguarden så är den lätt att byta ut. Jag har prövat med fyra olika handguards till G36 och alla passade helt utan problem vilket är välkommet och de ser faktiskt bra ut dessutom.

Flamdämparen är i klassisk G36 Stil och döljer en 14mm CCW gänga. Hur mycket plats du har för en dämpare är dock en öppen fråga; handskyddet täcker en del och gasblocket en annan del. Det är synd att man inte låtit den sticka ut tillräckligt för att det ska vara enkelt att montera en dämpare där men personligen har jag aldrig tyckt ljuddämpare på G36 är snyggt så jag har inga problem att låta den vara som den är.

G33:an säljs i två versioner. Den ena versionen har en klassisk G36 Skelettkolv och den är det inga konstigheter med förutom att den är något längre än den kolv som vanligtvis återfinns på G36. Anledningen till detta är att ICS har valt sitt egna lilla system för att fästa kolven vilket gör att kolven inte går att byta ut till något annat än en annan ICS Kolv. Detta är faktiskt väldigt tråkigt då resten av vapnet har visat sig vara mycket kompatibla med delar från tredje part.

Den andra kolven som finns tillgänglig till vapnet är lite mer flexibel; den kan inte bara justera sin längd utan också fälla upp ett litet kindstöd. Kolven är av samma typ som den på ICS lite mer moderna MP5. Jag tycker rent personligen att den inte är speciellt snygg men funktion går före i det här fallet och det går inte att förneka att kolven gör sitt jobb.

G36:ans starka sida har alltid varit att vapnet fungerar bra både inomhus och utomhus. Det är kompakt och lätt, du kommer inte vilja ha för mycket tillhör på – frontgrepp och sikte räcker gott och väl. En lampa är ett bra val inomhus men det beror helt om du vill annonsera din ankomst eller inte. Det sagt så kommer du med en G33 behöva använda lite mer taktik än med en ordentlig skogsbössa; vapnets räckvidd är ingalunda speciell utan faller i samma kategori som de flesta vapen som chronar runt 100-strecket.

Det finns två saker du kommer behöva tänka ett varv extra kring innan spel. Det första är batteriet. Jag provade två stycken batterier i det här vapnet; båda var LiPo. Jag började med ett 7.4 Lipo men då detta tydligen inte fått ladda speciellt länge var jag snart tvungen att byta till ett 11.1 LiPo. Det skulle jag inte ha gjort. Även om vapnet fick en snabb och trevlig respons så brände jag säkringen efter bara några magasin. Således har du egentligen bara valet att antingen helt koppla runt säkringen, ha massor av extra säkringar i fickan eller låta bli att använda 11.1 volts. Tråkigt med tanke på hur bra vapnet fungerade med det starkare batteriet och något jag hoppas ICS tänker på detta i fortsättningen och stoppar i en Mosfet.

Den andra detaljen är magasinen. Magasinet som följer med är ett helt vanligt ICS High Cap som gör sitt jobb; varken mer eller mindre. I med kulor och skruva på kuggen – det som vi alla gjort hundra gånger förut. För de av oss som föredrar standardmagasin så är nyheterna goda. ICS har nämligen gjort ett hästjobb med att se till att så många magasin som möjligt fungerar – av de jag hade så vägrade bara ett – men somliga behöver lite extra övertalning att passa ordentligt vilket inte är optimalt om du behöver ladda om med hast.

När de väl sitter fast så matar de dock helt okej till skillnad från konverteringskittet till vanliga G36. Jag prövade under spel tre olika magasin som alla kan vara lite kinkiga och alla tre matade utan minsta problem. På ett rent personligt plan tycker jag också att vissa äldre magasin ser rätt illa ut i vapnet; gäller framför allt gamla grå plåtmagasin. Lancer Warfighter, P-Magasin och liknande ser betydligt bättre ut i mitt tycke.

I spel känns vapnet som vilken G36 som helst. Den är flexibel för många olika situationer men bäst när man kommer lite närmare motståndet, framför allt i skog. G33:an är dessutom något lättare än de andra trettiosexorna i sin prisklass vilket gör att en vapenrem inte är nödvändig även om det givetvis blir bekvämare på det sättet.

Prestantan är mer på nivå för ett vettig CQB eller SiB och det går inte att komma ifrån att vapnet är inte är gjort för att ha dueller på långa avstånd. Det här vapnet kommer bäst till sin rätt när man går från hus till hus eller möjligtvis om man spelar aggressivt på nära håll. Att ha ett sikte med förstoring känns därför lite onödigt; vapnet klarar sig mycket bra med ett helt vanligt rödpunktssikte.

Sammanfattningsvis är det här vapnet är på gott och ont ett äkta ICS Vapen. Det är mycket kompetent byggt, framför allt på de yttre detaljerna, det fungerar helt okey ur lådan utan att överdriva med utgångshastigheten och det är lätt att bära omkring på. Nackdelarna är att vapnet inte kommer med alltför mycket nyheter till plattformen som sådan. Det enda unika detaljerna är kolven och att den hanterar AR-15 Magasin bättre än någon av sina konkurrenter vars adaptrar på tok för ofta är hit or miss.

ICS G33 blir således ett utmärkt val om du redan har – eller avser skaffa – AR-15 magasin och ett sätt att bära dem på – alternativt om man vill ha en G36 där allt i princip redan är fixat och klart och allt man behöver göra är montera grepp, optik och eventuell lampa. Alla andra får helt enkelt jämföra den med Specna Arms eller S&Ts G36:or och fundera på vilka funktioner de är ute efter på ett vapen och även vilken kompatibilitet.

(Rättelse: Notera att jag säger fel i videon; ICS G33 har inte en mosfet. Jag är dock van vid att min andra G36 har det, därav misstaget under batteribytet.)