ASG Franchi SAS 12

Image

(Recensionsexemplaret är donerat av användaren Teacher på Airsoftsverige)

En grupp soldater går igenom en mörk gång. Det känns klaustrofobiskt, mycket lite rum att manövrera i händelse av strid och de har begränsad möjlighet att bekämpa fienden i det trånga utrymmet. En av soldaterna sträcker sig efter något i ett hölster på ryggen och tar fram ett hagelgevär. Enkelt manövrerar han pumphandtaget och deklarerar att han ”gillar att ha den redo för närkontakt”. Får inte ovanstående scen ur Aliens dig att vilja ha ett hagelgevär så är jag inte säker på att du förstår tjusningen med dem.

Hagelgevär och Airsoft har en blandad historia. Det går inte att komma ifrån att de är perfekta springers (dvs vapen som drivs enbart på fjäder utan el) i och med sin pumpmekanism men det gör också att det oftast finns en hel del billiga varianter som bara har priset att tala för sig. När jag först fick höra talas om ASGs Franchi SAS 12 serie så avfärdade jag dem raskt som just detta men fick efter ett tag upplysningen om att detta var orättvist.

I sin design så är vapnen enkla och kommer i tre versioner. Den första saknar helt kolv och har kort pipa. Den andra behåller den korta pipan men har en skjutbar kolv och den tredje har lång pipa och fast kolv, i det paketet inkluderas även en hållare för patronerna . Samtliga versioner är gjorda i en hållbar ABS Plast och har en ytterpipa av metall. Det går inte att komma ifrån att vapnet för sitt pris känns robust och jag har ingen oro över vad som skulle hända om jag skulle tappa det i marken – jag litar inte på den medföljande vapenremmen – men jag tänker givetvis inte pröva saken. De vitmålade siktena ovanpå vapnet rundar av helhetsintrycket ganska bra, ett intryck som bara övas när man prövar pumpmekanismen. När du drar tillbaka pumpen så hör du ett tydligt klick och sedan återskapas när du för fram den igen, det klassiska ljudet från ett hagelgevär som laddas. Även om det inte är likt ljudet eller känslan på ett skarpt hagelgevär så återskapar det atmosfären väl. Att pumpa det här vapnet är att vara redo på att skiten skall möta sin gode vän fläkten.

Image

Vapnet laddas med patroner som även dem är gjorda i plast men de känns faktiskt rätt bra i handen – för att inte tala om känslan när du laddar om den när kulorna visslar runt omkring dig. Varje patron innehåller trettio kulor vilket påminner mig att det är dags att nämna att ASG tog just den stora grejen med hagelgevär på allvar med de här bössorna.

Där vanliga, billiga hagelgevär oftast bara har en pipa och skjuter en kula så har det här vapnet tre pipor. Patronernas kulor matas in i varsin pipa och sprider sedan ditt skott över halva landet – någon vidare precision har vapnet inte, precis som sig bör. Detta gör också att vapnets effektiva skjutavstånd blir lidande. Maximala avstånd du kan förvänta dig att använda bössan på är runt tjugo meter – efter det kan du inte garantera en träff trots de extra kulorna, framför allt då vapnet saknar hopup.

Eftersom vapnet är fjäderladdat behöver du pumpa inför varje skott, vilket kan vara lite knepigt, framför allt på den längsta versionen som är mycket svår att pumpa medans du siktar. Detta förhindrar högre eldhastighet och uppmuntrar en spelstil där du kommer vara beroende av vänner med automatvapen för att ge dig täckande eld.

Image

Utgångshastigheten är som sig bör under CQB Gränsen – chroning görs med en kula laddad i en patron – framför allt med tanke på att fjädern ska driva tre kulor och du bör inte ha några problem med att använda vapnet inomhus förutom möjligen i en väldigt stor lagerlokal utan något som helst skydd. Vapnet bör dock hållas borta från skogen såvida det inte är ett sidovapen för inbrytningar i hus eller i synnerligen trånga buskar eller snår där stridsavstånd närmar sig ensiffrigt antal meter. Det är också mycket lämpligt som tillbehör till en Cosplay eller bara att ha på väggen – det är faktiskt ett rätt coolt vapen som imponerar på den oinvigde och till skillnad från Dboys patetiska Kar98k så har det också en praktiskt användning.

När det gäller hagelpatronerna så är dessa förvånansvärt hållbara. Jag har inte sett någon gå sönder, de som finns är kompatibla med nästan alla andra märken och de håller 30 skott vilket översätts till tio stycken skottsalvor. Patronerna har en ovana att flyga ut ur luckan när du öppnar den men förhoppningsvis har du handen där för att fånga upp den av ren vana. Att stänga luckan kan också vara lite knepigt och om möjligt bör du inte ladda om mitt under en eldstrid. Att komplettera geväret med en pistol om du avser använda det som huvudvapen kan vara en god idé.
Bär du det här vapnet i spel så krävs det att du vet hur det skall användas. Det hör inte hemma i skog eller någon slags öppna ytor – utgångshastigheten är för låg och eldhastigheten hos den mest vältränade pumparm kommer inte slå en AEG. Det sagt så är det en speciell känsla att rensa ett rum med det här vapnet men det är inte unikt för just den här modellen utan delas med alla hagelgevär.

Fördelarna som det här vapnet tar in i ett spel – framför allt ett som är begränsat till pistol och hagel – är den låga utgångshastigheten som gör att du kan skjuta på korta avstånd, att du inte behöver oroa dig för drivmedel och att du får 10 skott innan du behöver ladda om vilket under omständigheterna är helt okey; framför allt då du skjuter tre skott per salva. Bland vapnets nackdelar finner vi att vissa av versionerna är på tok för långa (det gevär jag har är längre än min AK4), att omladdningen behöver övas in samt att du är chanslös på längre avstånd.

Det här vapnet är faktiskt vettigt för vad du för pengarna. Det må vara en springer, men det gör den inte dålig. Det är mer värt dina pengar än det mesta skräp som säljs som Sportline men det bör inte köpas som ditt första vapen. I sådana fall bör du spara till en JG G36 istället. Som komplement till alla dina andra vapen är det dock ett hyggligt val, framför allt om du gillar hagelgevär men inte tillräckligt frälst för att köpa de dyrare, gasdrivna modellerna. Vill du ha en i metall istället är CYMAs hagelgevär i samma prisklass men de är också tyngre; något som inte nödvändigtvis är bra i en miljö där du vill kunna sikta in dig så fort som möjligt.