Actionkameror & Skytte/Airsoft: Några saker att tänka på

Det är kanske inte en nyhet att vi fotograferar och filmar allt mer av det vi gör. Förutom att den mobila marknaden gjort att nästan varje person över femton har en kamera i fickan och kapacitet att omedelbart dela med sig av materialet så har även kamerorna blivit bättre. Den självklara evolutionen av detta har kommit i form av Actionkameror som för just Airsoft och Sportskytte kan anses extra intressanta eftersom materialet dels efterliknar datorspel och dels har en viss coolhetsfaktor – framför allt när man får med något riktigt roligt på film.

Artikeln kommer inte bli en jämförelse mellan olika märken eller ett test som försöker utröna vilken actionkamera som är bäst. Det här artikeln är avsedd främst för att upplysa om vad för kvalitéer man kanske borde titta extra noga på när man inköper en actionkamera som främst skall användas inom Airsoft eller skytte.

Ditt första beslut är som vid alla andra inköp. Du ska bestämma vilken budget du har för inköpet. Såvida du inte har en hel pengabinge att dyka i för nöjes skull så behöver du fundera vad du tycker kan tänkas vara prisvärt. En Actionkamera kan gå på mer pengar än de vissa vapen och ger inte nödvändigtvis lika mycket tillbaka som en trevlig ny H&K Bössa. Därför bör du ställa följande frågor till dig själv:

Vad vill jag ha Actionkameran till? Har den användningsområden utanför Skytte?  
– I vilka miljöer kommer jag använda den?
– Vad kommer jag göra med materialet?
Anledningen till att det är viktigt att besvara de här frågorna till sin egen belåtenhet är dels för att undvika att bli besviken eller sitta med dyr elektronik som inte används men också för att kunna bestämma vilken nivå man vill lägga sig på. Det är mycket få som kommer köpa en GoPro Hero 4 Black det första de gör såvida man inte har fler användningsområden för kameran eller mycket specifika krav och det är inte alla som behöver den nivån på sina kameror. Faktum är att de allra flesta kan komma undan med något betydligt billigare men om du har andra hobbies eller vill använda den som en lätt och bärbar semesterkamera så kanske du är villig att lägga en extra slant.

Hur du ska fästa kameran kanske inte låter så viktigt innan köpet är gjort men det är något du bör tänka på. Vill du ha kameran på huvudet (vilket är vanligast) och i sådana fall vid pannan eller på sidan av huvudet. Kanske du vill fästa det på vapnets rail? Hur kommer du fästa det hela och i vad? Allt sådant är bra att veta för att veta om man behöver köpa fler tillbehör. Till GoPro och Contour finns det utan tvekan flest tillbehör – finns det i världen så kan en kamera av de modellerna monteras på ett eller annat sätt monteras på det.

Hur kameran sitter fast ändrar två saker – dels hur stabilt den sitter (te x skakar en kamera monterad i pannan eller övre delen av huvudet mindre än en på sidan av huvudet) – samt vilken vinkel du filmar i. Allt detta kräver lite test för att hitta det du trivs bäst med oavsett vinkel. Till saken hör också att Contours nästan alltid sitter på sidan av huvudet där deras avlånga profil gör sig bäst. Att slå på en Contour och bekräfta att den är på är en enklare sak att göra än med med de kvadratiska kamerorna vilket kompenserar något för de mindre alternativen.

Jag kan säga det med en gång. Ska du använda din kamera utomhus i dagsljus så spelar det inte sådär jättemycket roll vilken du väljer. Det finns en anledning att de reklamfilmer du tittar på alla är filmade i bra ljus och antagligen inte ens med kameran du tänker köpa.

Att filma med gott resultat i de omständigheterna klarar så gott som alla kameror och det enda problemet som kan uppstå är skarpt solljus med starka kontraster mellan sol och skugga vilket inte är alltför vanligt. Det är här som den andra frågan blir extra viktig. Kommer du använda den i skogen eller kommer du plocka med den på ett CQB Spel i en mörk fabrik vid något tillfälle? I sådana fall kommer en äldre eller lite billigare modell resultera i besvikelse och det är även här somliga mindre kända tillverkare tenderar att göra en besviken. Mitt största problem med de jämförelser som ofta postas på youtube mellan olika modeller är att de inte tar detta i beaktande utan ofta filmar utomhus på kvällen och låter det vara en måttstock för hur kameran fungerar i dåligt ljus.
Oavsett kamera borde den klara av att filma i åtminstone 1080p/30 FPS – allt över det är att anse som ren och skär lyx – men det kommer vara skillnad mellan modellerna oavsett. Bara för att den spelar in i en viss storlek så reflekterar det inte nödvändigtvis den kvalité som kameran producerar. Om kvalitén på materialet är viktigt för dig rekommenderar jag att du tittar på jämförelser som lagts upp av olika personer på Youtube och bestämmer sig efter det.

En dags (eller en helgs) skjutande kan ta tid och de flesta föredrar att ha kameran rullandes istället för att stänga av och sätta på när det börjar bli action så att de inte riskerar att missa någonting coolt, intressant eller roligt. Detta ställer givetvis krav på kamerans förmåga att vara igång under längre perioder samt ha utrymme för all video vilket om du använder 1080p kommer ta en hel del utrymme.

Det kan låta vettigt att ta en kamera med externt batteri som går att byta ut men dessa kostar ofta mer och ibland kan det vara vettigare att helt enkelt investera i en portabel USB laddare eftersom den absoluta majoriteten av kameror med inbyggt batteri laddas med en USB-kompatibel kabel.

Minneskort är en lite enklare fråga. Actionkameror brukar använda sig av MicroSDHC kort som är mindre än de flesta inbyggda minnen och ändå har större kapacitet och följer en mycket enkel princip. Mer är bättre. Gråt en gång och köp ett 64 GB kort med en gång, oavsett om du känner att du behöver det eller ej. De kostar obetydligt mer än varianterna som har mindre minne på disken och med dem behöver du inte oroa dig för att få slut på minne i första taget. Tro mig när jag säger att inget är mer frustrerande än att göra något coolt, bära en kamera och inte ha något minne kvar på kameran att spela in det med.

Så har vi till slut kommit till den tredje frågan. Vad tänker du göra med materialet? Jag kan säga rakt av att antalet personer som vill titta på en två timmar lång film där du springer i skogen eller skjutbanan i hopp om att du gör någonting värt att titta på under tiden är rätt få. Att klippa ner materialet och visa enbart visa höjdpunkterna är en mycket klokare åtgärd. Med rätt program behöver detta inte vara så svårt som det kanske ser ut till en början och är det något du redan kan – desto bättre. Även här spelar dock budgeten in. Om du vet med säkerhet att du kommer producera en video varje spel så är det kanske bättre att investera i en lite bättre kamera. Något annat som är att betrakta som en säkerhet är att oavsett eventuellt musikval i din video så kommer det alltid kritiseras av någon.
Slutligen finns det två andra saker som är värda att fundera lite på. Det första är att somliga kameror kan styras med din smartphone. Detta är något som främst används för inställningar men kommer drastiskt minska den tid du spenderar med att provbära din kamera för att se vilka fästen och vinklar som fungerar bäst. Det är faktiskt en riktigt användbar funktion som ibland kan vara värd någon extra hundralapp eller två – framför allt om alternativet är att du behöver koppla kameran till en dator för att kunna ställa in upplösning och ljudnivåer.

De av er som sysslar med airsoft behöver också komma ihåg att hobbyn är baserad på ett gäng flygande plastbollar som skjuts ut av maskiner i hög hastighet och som gör lite ont att få på sig. Du vill inte att en sådan ska träffa din kameralins. Somliga märken har en tendens att överleva sådant bättre än andra men såvida inte kamerans glas helt kan bytas ut föreslår jag något slags skydd för den. Det finns en lång rad hemmalösningar och det skadar inte att kolla upp några av dem. För de dyrare modellerna brukar det dock finnas skyddshus som kan användas men dessa kan ibland vara vattentätade och försämra ljudkvalitén.

Avslutningsvis så finns det egentligen inte så mycket rätt och fel när det kommer till actionkameror utan enbart preferenser. Somliga vill ha det bästa och det dyraste – antingen för att de ser behovet eller för att glänsa – och andra nöjer sig med en billig Denver från Kjell och Company fasttejpad med silvertejp på kepsen. Personligen har jag använt båda de stora märkena – Contour Roam och Go Pro Hero 4 – och tycker att båda har för och nackdelar. Så länge du kan besvara de tre frågorna som ställdes i början av inlägget så borde det inte vara svårt att hitta något som passar dig och om du vill dela med dig av det som spelats in så är Youtube eller motsvarande tjänst antagligen det bästa valet.

Om du vill titta närmare på olika modeller av Actionkameror och deras prisnivå så rekommenderar jag ett besök hos Cyberphoto.