CYMA MP5

IMG_0003
Den här recensionen är giltig för samtliga CYMAs MP5:or i deras CM 41 och CM 49 EBB serie.

Jag kommer än idag ihåg min första CYMA. Främst för att det var det första airsoftvapen jag ägde. Det var deras infernaliskt usla LPEG G36C och jag köpte det på tradera för en femhundring. Det var vad CYMA var när jag precis hade börjat med sporten, de tillverkade usla bössor som folk på Tradera satt och månglade ut till minderåriga och icke-pålästa. Bössan testades en gång, såldes sedan vidare i ren irritation över dess uselhet. Fick långt mer för den än vad jag gett tack vare att jag hade försynen att ta en ny bild på den.

Den här lilla historien anser jag nödvändig, för det är väldigt imponerande att se vilken tvärvändning CYMA gjort inom Airsoft. I dagsläget skulle jag utan tvekan köpa många av CYMAs bössor i den mån de höll mitt intresse och är det någonting som håller mitt intresse så är det allt som är gjort av Heckler and Koch och framför allt deras flaggskeppsprodukter MP5 och G36.

MP5:an behöver knappast någon närmare introduktion. Bland de tre vanligaste airsoftvapnen så finns den traditionellt med som god trea efter Kalashnikovs och Armalites. Det är en effektiv och trevlig design med små magasin som kan användas effektivt både inomhus och utomhus. Med en rad med tillbehör och flera sätt att konfigurera den efter eget tycke så är det ett bra val vare sig du precis börjat med hobbyn eller om du avser utöka din nuvarande samling.

IMG_0008.jpg

Det finns en hel del MP5:or, varav flertalet är baserade på Tokyo Maruis gamla trofasta design. Andra bolag valde att göra lite annorlunda och CYMA är ett av dem. Såvitt jag kan förstå så valde CYMA istället för att helt klona Tokyo Maruis MP5:a att bara basera delar av sin design på den men mycket av det yttre är baserat på den riktiga förlagan. Detta innebär att internt så passar pipor, gearboxdelar och liknande helt perfekt. Externt är det en annan fråga. Om du införskaffar den här bössan så kan det mycket väl vara så att du behöver dremla lite för att få saker att passa – i mitt fall handguarden med inbyggd lampa. Detta kan vara lite smått frustrerande eftersom du antagligen kommer spendera lite extra på tillbehör som matchar bössans helt utmärkta känsla.

Jag kan inte understryka den här poängen nog. Likt många av CYMAs bössor nu för tiden så har den en helt fantastisk känsla. Den är tung, den känns mycket bra i handen och även delarna som är av plast – vilket begränsas till handguarden och några mindre smådelar – sitter som smäck. Finishen är minst lika bra, men håller lite sämre. Det är inte svårt att repa den lite, vilket inte behöver vara någonting negativt om man liksom jag är lite förtjust i Battlescars.

Samtliga delar bara skriker ”välbyggd”, alltifrån skjutstocken som klickar lugnt i sina lägen till eldväljaren som stannar på var du valt den till avtryckaren som känns ovanligt solid. Manöverhandtaget styr patronutkastet där hop-up:en med fördel ställs in och även detta låter mycket bra. Det sitter också ordentligt, så det är inga problem att göra en klassisk H&K Slap! Det enda som kan skapa bekymmer är det bakre fästet för vapenremmar som inte alls sitter speciellt bra. Jag valde en speciallösning för att byta ut det och det borde du också göra.

IMG_0013.jpg

Den enligt mig fula flamdämparen kräver två skruvar att ta av, och därunder har du de tre piggarna som kännetecknar MP5:ans pipa och som man kan fästa Quick Detach saker på. Skruvar man av skyddet så hittar du där gängor att skruva på ljuddämpare – något som alltid ser snyggt ut på MP5.

Internt så går bössan bra. Jag har ägt den i ett halvår och använder ett 7.4 LiPo till den utan några som helst bekymmer. Utgångshastigheten är dock som man kan vänta sig av Kinavapen (Det är dags att sluta kalla dem kloner) väldigt hög. Min chronar 121 meter per sekund med 0.25 och det är inte acceptabelt för CQB. För utomhusspel fungerar vapnet dock mycket bra och jag tog mig friheten att sätta på ett sikte med förstoring trots sin relativt korta pipa.

Avslutningsvis så är det mycket bössa du får för pengarna. Ska du ha en MP5:a och inte köpa Umarex VFC GBB eller ICS dyra men minst lika fina modeller med burst så är det CYMA MP5 som gäller.