Specna Arms SA-H0 (HK 416)

Det verkar finnas en ny trend inom airsoft som dykt upp de senaste åren. Med det menar jag inte trenden att /r/Airsoft och /r/Rainbow6 på Reddit har i princip exakt samma användare, utan trenden att tillverkare eller distributörer av airsoftsaker ska vara mer än bara en tillverkare. I grund och botten är det inte konstigt – H&K, Glock och CZ har länge haft sina högljudda fans som gärna framhäver fördelarna med sina egna märken och detta har återspeglats inom Airsoft.

Vad som dock är nytt är att tillverkare försöker skaffa sig liknande grupper av lojala fans kring sig – Echo1 var en av de första som försökte detta (och de är fortfarande sura över att jag med rätta utpekade en av deras produkter som en JG rebrand) men på senare tid kan vi se saker som ICS Captain eller ens den stil som Classic Army och Elite Force USA använder på sociala medier där att använda deras produkter ses som ett uttryck snarare än att man bara köper det som passar en bäst. ASG har gjort liknande saker men till skillnad från de andra har de åtminstone fanbasen för CZ bakom sig – Umarex verkar göra raka motsatsen för H&K och låta communityt kring airsoftvapnen bygga upp sig på egen hand.

Tanken bakom det hela är enkel. Om märket bli en del av ens stil så kommer kunden köpa mer av det och det här är något som Specna Arms verkar ha anammat rätt rejält om man tittar på vad som kommer med deras vapen. I grunden så verkar de ha en bra bas för detta – Specna Arms har som märke varit rekommenderat av airsoftspelarna själva som ett prisvärt alternativ för både nybörjare och erfarna spelare – framför allt inom M4 modeller. Jag har länge velat testa en av deras modeller – allt jag letat efter är en ursäkt. Ursäkten i det här fallet heter HK 416C – eller som Specna Arms kallar den SA-H0.

HK 416C är ett av de där vapnen som levt lite halvt obskyrt fram tills dess att kombinationen 416C + ACOG som i Jägers händer frustrerade Gamers i ett och ett halvt år förde det till airsoftarnas medvetande. Dess riktiga förlaga verkar inte vara alltför populär att använda utan verkar likt Airsoftvarianten helt överskuggas av deras storebröder med cranekolvar och något längre pipor; att ens hitta bilder på riktiga är inte det lättaste – de flesta jag hittade var ombyggda civila bössor. Under den längsta tid hade VFC monopol på den här serien – den recenserade jag här – men ökad popularitet har gjort att WE, Tokyo Marui och nu Specna Arms släppt sina egna versioner och det är med VFCs som bakgrund vi kommer ta oss en titt på SA-H04 (416C med Geissele handguard) vilket jag antar är varför ni läser den här artikeln.

Vapnet är en del av SA-H0 serien vilket är är serien som innehåller Specna Arms versioner av alltifrån gevär i M27 storlek till mer normalstora HK416 till de två varianter av HK416C. På samtliga dessa kan man välja mellan Quad Rail och Geissele SMR – jag valde det senare då jag redan har Rail på min M27. Omväxling förnöjer helt klart. Anledningen till inledningen hittar man dock då man öppnar vapnets kartong som redan där fyller eventuella behov att titta på Specna Arms logotyp.

ACOG, frontgrepp och stor PEQ Box ingår inte i paketet.

Bredvid vapnet i lådan ligger både nyckelkedja och klistermärken så att du kan stoltsera med ditt köp mer än att faktiskt använda vapnet. Främst förvånas jag över att klistermärkenas avsikt verkar vara att helt förta meningen med vapenväskor – detta kompenseras dock att Specna Arms valt att skicka med en M90 fjäder så att du enkelt kan trimma ner ditt vapen själv om du skulle önska. Vidare får du en PEQ-Box att ha batteriet i, kvalitétsbevis, manual (som avhandlar alla 416 utom C…) och produktkatalog. Det är helt enkelt en fullpackad låda men såvida du inte verkligen gillar Specna Arms så har du nog inte så mycket behållning för det som inte tillhör själva vapnet – ett frontgrepp istället för klistermärken och nyckelkedja hade varit mer uppskattat. Notera dock att SA-H01 skickar med LiPo-batteri i kartongen; något som hade varit ett bra tillägg även på de senare versionerna.

Men nog raljerande om den saken. Specna Arms har hos svenska spelare ett rätt solitt rykte för att vara prisvärda bössor i metall och när jag först plockar upp vapnet ur sin låda finns det absolut ingenting som får mig att tveka på den saken. Känslan är inte lika bra som när jag plockade upp min VFC HK 416C för första gången men mycket få tillverkare kan tävla med dem när det gäller yttre kvalité. Förutom att vapnet känns väldigt solitt så finns det inga delar som är lösa eller skramlar. Allt sitter fast med exemplarisk precision. Slutligen så har vapnet en rätt bra finish som tål att man skrapar på den utan att det blir vita spår – dock så är den något mörkare än VFCs.

Själva kroppen på vapnet ser på det stora hela ut som det ska göra på en HK 416; på vänster sida återfinns ett ingraverat trademark för Specna Arms och på höger sida en brass deflector samt två klistermärken med en QR-Kod samt vapnets serienummer – båda dessa märken kan dock enkelt tas bort utan att lämna några spår och det finns ingenting under dem. Vidare finns det också en forward assistknapp och den visade sig vara rätt känslig – innan bössan ens hamnade i spel hade den fallit av och jag har inte bemödat mig med att försöka hitta den igen. Jag är dock villig att tro att det är undantag snarare än regel.
Om man drar i manöverhandtaget öppnas patronluckan på höger sida – väl öppen så stannar dessutom luckan i det läget vilket är fantastiskt då man vill justera hop-up:en utan att klämma sina fingrar. Om man ändå är fast besluten att klämma sina fingrar kommer bolt release på vänster sida garanterat göra jobbet åt dig – tryck ner och patronluckan stängs igen. Det hela är en mycket tillfredsställande manöver som man kommer göra oftare än vad som är strikt nödvändigt.

Eldväljaren är av AR-15 stil men har Heckler & Kochs klassiska markeringar i vitt och rött. Den klickar ordentligt i det valda läget och jag har inte upplevt några som helst problem med den. Det hade varit trevligt om den fanns på båda sidor men det går att ursäkta då riktiga 416 enbart fått den funktionen på senare tid i och med släppet av A5 modellen.

En av de lite mer unika delarna av 416C är den nästan trådsmala kolven som avslutas i en kolvplatta och som lätt kan fällas in för att skapa ett mycket kort vapen vilket underlättar under transport eller då det inte händer så mycket under spel. Vill du inte ha den helt utfälld finns ett mellanläge men i ärlighetens namn är det inte stor skillnad. Trots att den inte ser mycket för världen ut sitter den här kolven stabilt och känns dessutom bra mot axeln.

Längst in på kolven, precis innan vapnet börjar finns vapnets enda sling mount. Problemet med detta är precis samma som VFCs, under användning kan den dras åt den ena eller andra sidan av remmen vilket gör att kolven inte går att fälla in. Man får då knuffa fästet i läge igen vilket inte är något man ska behöva tänka på – ett fäste vid sidan av som på G36:an hade varit en betydligt bättre lösning.
Om vi hoppar på andra sidan vapnets kropp så hittar vi handguarden som på det här vapnet är riktigt bra. Handguarden har ett system vilket tillåter dig att flytta de railbitar du får med på det sätt som passar dig. Specna Arms och Gunfire hävdar att systemet är M-Lok Kompatibelt men så verkar inte vara fallet. Att handguarden ser ut som de lite mer moderna Keymodsystemen skadar inte heller men jag har inte testat huruvida de är kompatibla.
Du får med tre stycken skenor – en lång att ha under vapnet och två stycken korta som är avsedda att ha på endera sida. Du kan ändra hur du vill och te x placera den långa skenan på sidan om du vill eller montera av dem. Såvida du inte gör något speciellt med batteriförvaringen så har du dock inget annat val än att låta åtminstone en sitta kvar.

Batteriet på det här vapnet sitter inte inuti vapnet utan fästs i en ihålig PEQ-Box replika som du får med. Den kan fästas på vilken av skenorna du vill och det är en rätt enkel sak att flytta själva kablarna från den ena sidan till den andra, detta tack vare att sladden har ett par extra kontakter innan Tamiyakontakten. Det är dock omöjligt att dölja kablarna med den PEQ-Box du får med eftersom den inte har en hålighet baktill. PEQ-Boxar av andra modeller har dock en sådan hålighet så om du liksom jag vill dölja kablaget helt så är det nog bäst att köpa en annan låda att ha batteriet i. Jag vill också betona att batteriets placering gör ett frontgrepp till en nödvändighet.

Ovanpå vapnet har du en lång Picatinnyskena som är avsedd för att montera optik. Beroende på modell har du här H&Ks diopersikten eller vanliga flipups ur lådan. Detta sitter fast med en skruv och kan skruvas av. Notera dock att de sitter hårt så om du vill ta av dessa föreslår jag en bra stjärnmejsel – allt annat och du gör mitt misstag och har sönder skruven.

Slutligen så förtjänar då flamdämparen för den här modellen ett omnämnande. Förutom att den ser väldigt snygg ut och att den är identisk med Mynningsbromsen från Rainbow Six Siege så är det kul att se tillverkare experimentera med olika designs. Vad som är mindre kul är att skruven som håller fast flamdämparen bokstavligen skakar loss när vapnet avfyras – i mitt fall hände detta efter ett enda lördagsspel. Att skruva fast flamdämparen igen löser inte problemet – då sitter den snett vilket jag finner störande. Under flamdämparen finns dock en helt vanligt 14mm CCW gänga för er som vill byta ut dämparen eller fästa ljuddämpare på bössan. Detta problem torde inte vara lika problematiskt på de av modellerna som har mer enhetlig flamdämpare.

Jag måste också skriva en rad om magasinen. Magasinet du får med vapnet är inte ett vanligt high cap utan liknar snarare VFCs high caps där en extern nyckel krävs för att skruva upp vapnet. Detta är inte en bra uppfinning utan kommer bara garantera att du tappar bort nyckeln och sedan inte kan skruva upp ditt magasin. Var därför beredd att investera i fler magasin av den sort du föredrar. Specna Arms och Gunfire framför i sin marknadsföring att magasin från många olika tillverkade passar i vapnet men det är sanning med modifikation.

Anledningen till det är HK 416s unika magasinbrunn som gör att vissa magasin – ofta de baserade på P-Mag och liknande inte kommer passa. Således kommer den sortens magasin att behöva filas ner lite innan de kan användas i vapnet; detsamma gäller Angel Customs MP5 Adapter och Trummagasin. Vanliga ”grå” Armalite magasin kommer dock fungera utmärkt – detsamma med de lite kortare VN Magasinen. Det kan ta ett litet snäpp eller två innan magasinet kommer på plats. Vill du ha ett snyggt magasin som passar rakt av rekommenderar jag Lancer Warfighter som på bilden nedan men de kostar jäkligt mycket i paket och kan inte köpas separat – utöver den lilla nackdelen är de utmärkta midcaps.
I spel är bössan riktigt trevlig att hantera. Smidigheten gör den till ett bra val nästan oavsett du väljer att använda den och den är inte heller överdrivet tung trots PEQ, optik och frontgrepp. Bössan skjuter mycket bra – jag spelade i skogen med orginalfjäder och .28 vilket visade sig vara en ypperlig kombination, även över de rätt långa avstånd som Hästaklack bjuder på under vintertid. Det är inte ett vapen som någonsin är ivägen och mångsidigheten gör att det är lämpligt för nästan alla situationer och avstånd.

Med en enpunktssling och infälld kolv är den dessutom rent ut sagt behändig och diskret när du inte använder den vilket gör den till ett utmärkt val som personligt vapen för diverse roller som kanske inte vill släpa på en större karbin under ett helt spel. Dessvärre så är Enter & Convert lite för omständigt för att användas under ett spel då det på den här modellen kräver verktyg – så att ta ut en fjäder för att du ska in i ett hus och slåss på nära håll kräver antingen snabbhet med verktygen eller att du gjort det innan spelstart.

Byggkvalitén gör dessutom att du inte är rädd för att något faktiskt ska gå sönder förutom möjligtvis då PEQ-Boxen. Det stora problemet för vapnet är begränsat batteriutrymme och att själva bytet tar längre tid att utföra än på ett vanligt vapen – framför allt om du gjort som jag och försöker dölja kablarna i så stor utsträckning som möjligt. Det sagt så förbättras kvalitén på batterier hela tiden så låt inte det avskräcka – framför allt inte då ett 1300 mAh 7.4 LiPo räcker långt även då det är kallt ute.

Avslutningsvis måste jag säga att det här var en god introduktion till Specna Arms. Vapnet är utan minsta tvekan prisvärt för vad man får för priset men jag hade ändå hoppats någonstans att de kunde fortsatt att förbättra gentemot tidigare modeller utöver att lägga till ett quick spring change system. Småsakerna stör visserligen men det är knappast några problem att fixa till i efterhand. Om du går i tankarna mellan den här och VFCs dito så skulle jag anse att Trademarks och detaljer är skillnaden. Om du ändå ska måla över trademarks eller på motsvarande sätt tycker jag Specna Arms är mer prisvärt; är du mer noga med att allt ska vara helt korrekt intill minsta detalj är VFC det helt klart bättre valet.

Således kan jag inte annat än säga att om Specna Arms fortsätter på det här viset kommer de utan tvekan snart nå nivån där att inkludera nyckelkedja och klistermärken kommer vara välkommet och inte ett försök att underblåsa en Hype. Jag kommer i alla händelser hålla betydligt bättre koll på deras framtida släpp och detta blir antagligen inte den sista av deras bössor som tar sig in i min samling.