ASG B&T 5 PDW

När jag var en ung snorvalp så var inte vapenutbudet inom Airsoft ens i närheten av vad det var idag. Det som vi idag kallar ”Kinabössor” fanns inte (såvida man inte räknar Taiwan som Kina…) och vad som idag knappt kostar lite mer än en tusenlapp kunde man få betala en vacker slant för. Det fanns egentligen bara tre bra märken och dessa tre släppte samma modeller. Det var M4/M16, AK och MP5. Sedan kom Jing Gongs G36C och vände allt detta upp och ner varpå vi leddes ut ur Airsoftens stenålder i skenet från nya modeller och tillverkare från Kinas Fastland. Mitt i allt det här så visste inte riktigt de gamla grossisterna och tillverkarna hur de skulle förhålla sig till de nya vapnen. Somliga av dem skapade ”sportline” varianter som var avsedda att rent prismässigt konkurrera med nykomlingarna vilket misslyckades av flera skäl där det främsta var att även om de låg på samma pris så var de oftast inte lika välbyggda bössor. Efter att den strategin misslyckades så började flera grossister – framför allt ASG och Cybergun – att köpa in kinakloner, märka om dem och sälja dem under egna namn under devisen ”Kan du inte slå dem, gå med dem.” Inte heller detta verkar ha varit en fungerande strategi om man nu ser att framför allt ASG har börjat lära sig från sina misstag.

När det kommer till att lära sig från sina misstag så är faktiskt MP5 inte en helt dålig plattform att börja med. Denna klassiska tyska kulsprutepistol från Heckler and Koch är en bra bössa oavsett om man ska spela inomhus eller utomhus och till skillnad från Cybergun som var tvungna att licensera en .22 kopia på MP5 för sina bössor så har ASG vänt sig till B&T som tillverkar vapen på licens av H&K. Till det yttre är det inte mycket som skiljer – men hur står sig då B&T 5 PDW mot sina konkurrenter på airsoftmarknaden? När man öppnar lådan så hittar man där allt som ASG behagat sig att skicka med vilket i ordning är själva vapnet (och tur är väl det), ett kort high cap som har kapacitet för 100 skott samt batteri och laddare. Det senare ingår inte i alla paket och helt ärligt kan du vara utan dem; är det din första airsoftbössa så bör du använda LiPo istället och är det inte det så har du antagligen redan LiPobatterier hemma. Slutligen så har man också skickat med en endcap vilket är en fin gest och antagligen besparar dig några slantar; framför allt om du avser använda den som sidovapen till ditt prickskyttegevär och inte vill ha en kolv ivägen.

IMG_0005.jpg

Det går inte att förneka att vapnet är välbyggt; bättre än vad jag väntade mig av något som har ”Sportline” skrivet på kartongen. Lowern är byggd av hållbar och solid plast utan minsta tillstymmelse till knarr, likaså frontgreppet och kolven. Upper, frontsikte, manöverhandtaget  och flamdämpare är av väl behandlad metall som verkar ha ytterst liten benägenhet för battescars. Helhetsintrycket är positivt, även om det är en liten besvikelse att patronluckan inte öppnar sig när du manövrerar manöverhandtaget. Det går dock helt utmärkt att göra H&K Slaps med vapnet även om jag har mina tveksamheter om handtagets hållbarhet så jag skulle inte rekommendera att göra det överdrivet ofta. Flamdämparen är annorlunda än den klassiska till MP5:an som brukar skickas med airsoftvapen men det anser jag inte vara något negativt. Då den är lite mindre ger den ett vassare intryck och att skruva av den för att montera en ljuddämpare eller annan flamdämpare är inga problem över huvud taget; bara skruva av och sedan skruva på något annat på gängan. De sikten som sitter på är inte heller någon större överaskning om man är någorlunda bekanta med MP5 eller H&K. Vrid på trumman för att ställa in siktet för avstånd om du anser det behövs; annars kan en rail fästas ovanpå vapnet med fördel där sikte av valfri typ kan monteras.

Den minimalistiska handguarden kommer med inbyggt frontgrepp men om du föredrar rail finns det att köpa till istället. Genom att skruva av flamdämparen och dra ut en sprint så blottar du hop-up inställningen som således enkelt kan justeras på skyttebana om än inte ute i spel. Till skillnad från andra MP5K på marknaden så sitter inte batterikontakten här vilket är att anse som en fördel över konkurrenterna. Vad som dock inte skiljer sig från andra MP5K på marknaden är att manöverhandtaget inte går att använda om ett långt stavbatteri används. Något som också är likt andra MP5:or jag prövat är att magasinbrunnen kan vara orimligt kräsen med vilka magasin som används. Magasinet som följer med fungerar och matar bra, likaså Angel Customs AP-10 magasin och ett CYMA High Cap jag har liggandes sedan gammalt. De midcaps jag har, både från STAR och Classic Army vägrar dock att fastna i magasinbrunnen såvida man inte är villig att krångla rejält. Detta är inte unikt för den här modellen men det är någonting jag önskar att tillverkarna tog en lite ordentligare titt på. Således bör du absolut kontrollera magasin i bössan innan du köper dem så du inte sitter där med ett gäng magasin du inte kan använda. Jag har försökt flera sätt att få dem att fastna men inget av dem har fungerat speciellt väl. Håll detta i åtanke.

IMG_0002.jpg

I skarp kontrast mot detta så har vi eldväljaren som fungerar helt okey. Den glider lätt in i det läge du vill och finns dessutom på båda sidorna av vapnet så vänsterskyttar behöver inte oroa sig för att behöva hantera ett högervapen. Det finns heller ingen risk att den glider ifrån det inställda läget utan ligger belåtet kvar tills du behagar röra på den. Längst vapnets kropp finns två små införsjukningar där det egentligen skall kunna placeras en skjutkolv, men ingen MP5K inom airsoft stödjer dylika. På tal om Kolven så är det lätt att utföra manövern som fäller in den; till skillnad från te x CYMA där detta kan vara lite knepigt på grund av den för hårt spända fjädern. Här har man ställt in fjädern perfekt så Kolven riskerar inte att vika åt sidan när du behöver ha den mot axeln. Om detta inte är vad du letar efter så säljer ASG en annan kolv liknandes Crane till M4 som tillbehör om man vill få en lite annan look på vapnet. Med infälld kolv så är vapnet enormt lätt att manövrera, packa ner i en väska eller bära vid sidan av ett större vapen.

Om man drar ut två sprintar så kan man ta av kolven; antingen för att byta till den medföljande Endcap eller för att byta batteri. Batteri byts enkelt och använder du ett stavbatteri kan manöverhandtaget dras tillbaka för att ge batteriet lite skjuts på vägen; men själv rekommenderar jag ett litet Stav-LiPo på 7.4 volts för det här vapnet; det räcker mer än väl för de plikter de ska utföra. Vapnet skjuter trots sin ringa storlek rätt bra men det är inte någonting man tar ut som huvudbössa ut i skogen. Det gör sig bäst i strid på nära håll, framför allt med tanke på att du beroende på regler har mycket litet eller inget säkerhetsavstånd. Utgångshastigheten, kombinerat med en bra pipa och duglig hop-up gör att detta vapen kan bli en god vän som ett lite tyngre sidovapen för prickskyttar som behöver försvara sin position eller det du bär när du ska storma eller försvara rum i ett hus och fienden kan dyka upp lite överallt.

I jämförelse med sina närmaste konkurrenter från CYMA och Galaxy så klarar sig den bra. Även om den är dyrare än Galaxy och JGs MP5K så är den också bättre byggd vilket motiverar det högre priset och ska du inte göra något med den, alternativt tycker att de begränsade tillbehör som ASG tillhandahåller är snygga så är detta faktiskt ett rätt vettigt alternativ. En CYMA MP5K kommer landa på nästan samma pris som den här, men den är också tyngre och kommer ha högre utgångshastighet ur lådan vilket inte nödvändigtvis är önskvärt med tanke på vad du bör använda den till. Dessutom är CYMAs MP5K ovanliga hos svenska återförsäljare och det går inte att underskatta värdet av att helt enkelt kunna lämna in en krånglande bössa på garanti. Avslutningsvis så kan jag säga att det inte är en märkvärdig bössa på något vis. Den är någorlunda välbyggd och kompetent, men spenderar man pengarna för ett vapen i den här prisklassen så är det något man helt enkelt får vänta sig. Bland sina konkurrenter klarar den sig bra men det enda som avgör huruvida du köper den här eller någon av dem är egentligen personlig smak. Gillar man något tyngre så är CYMA det bättre valet; har man en budget så är Galaxy eller JG ett bättre val. Om man inte riktigt bryr sig eller vill ha något av båda världarna så är det här dock antagligen perfekt för dig.