G&G FN P90

IMG_0001.jpg

(Notera att slingadapter, lampa eller extern laser inte ingår i paketet)

Alla hobbys – oavsett vad de är – har något gemensamt förutom att de existerar för det enda syftet att spendera vår tid och pengar på något. Det är att inom nästan varje hobby så händer det att man får en impuls som innebär att du måste göra något, nu direkt och inte senare. Inom Airsoften kallas de ofta impulsköp men det ligger djupare än så. Det ligger i det faktum att du vill ha någonting så mycket så att du omkullkastar redan etablerade planer och budgetar för att införskaffa det.

Detta är känslan jag fick när jag såg att G&G hade gjort en P-90. Jag älskar P-90 och inte bara för att vapnet är ergonomiskt och lätt att hantera; det har också satt standarden för futuristiska vapen under sent nittiotal då vi inte hade en aning om hur framtidens vapensystem skulle se ut. Alltifrån mockups i Doctor Who till huvudbeväpningen i Stargate så är P-90 mänsklighetens främsta val mot Utomjordiska Hot och ammunitionen på 5.7mm duger lika bra för att bekämpa Wraiths och Xenomorpher som mänskliga mål. Med hög eldhastighet och femtio skott så gör det sin plikt med den äran.

Det fanns helt enkelt bara en enda sak att göra. Jag avbokade genast den Alien Pulse Rifle jag haft åsidosatt på Vapenbutiken och beställde en från Gunfire vilket enbart visar att även de bästa av oss åsidosätter personlig motvilja då det lönar sig att göra detta.  Efter några dagar med maniskt uppdaterande av sidan där paketets färd genom Europa visades anlände sålunda paketet till slut till mig på en måndag vilket för all den delen är typiskt för airsoftsaker. Efter att ha rivit bort tullens snygga tejp så kunde jag ta en lite bättre titt på förpackningen. I klassisk G&G Anda är den rikt utsmyckad med både bild på vapnet mot silverbakgrund och text som det känns onödigt att läsa i det här stadiet – det är vapnet som man vill klämma på för att se om ens surt förvärvade slantar var väl investerade.

G&G har i det fallet inte gjort mig besviken. Vapnets kropp är utan överdrifter helt fantastiskt välgjord. Inte bara känns den solid utan den är också lagom tung – något som jag ännu inte sett hos en airsoftversion av P-90 hittills. Den matta, svarta finishen på kroppen är underbar och bidrar enbart till att förstärka G&Gs rykte som tillverkare av utomordentligt vackra vapen. Avtryckaren känns bra men lite seg, något som inte har löst sig med användning och eldväljaren sitter hårt vilket är lite tråkigt – den är mycket enklare att växla på andra modeller. Du behöver två fingrar för att justera den och inte bara en som på de andra modellerna. Manöverhandtaget känns bra och även det lite segt men ger inget tillfredsställande ljud ifrån sig. Vapnet är fullständigt ambidextriöst och går lika bra att använda som både höger och vänsterskytt.

IMGP0667

Bland vapnets funktioner finns inbyggt rödpunktssikte och lasersikte. Det förstnämnda sitter bra till och är lätt att sikta med, även om själva pricken inte är sådär jättestark. Det är följaktligen inte ett speciellt bra sikte som kommer att göra många som istället skulle föredra att använda sitt eget sikte olyckliga. Lasersiktet är dessvärre inte heller mycket att hänga i julgranen. Det aktiveras med ditt långfinger som då måste hålla in knappen. Push-to-Laser i all korthet. Problemet med denna lösning är att det inte finns något sätt att låsa lasersiktet varken av (än mindre att ta ut batterierna) eller på. Vidare så är det mycket lätt att oavsiktligen aktivera siktet för att du tar ett fastare grepp om vapnet.

Det här är två områden där jag väntade mig bättre från G&G. Helst hade jag sett att de replikerat det äkta siktet men man kan inte få allt. Dessutom är överdelen relativt lätt att byta ut mot en KS eller Tokyo Marui överdel så att du kan fästa ditt eget sikte eller det överlägsna TM Siktet på vapnet. Överdelen huserar också två railskenor där lampa eller laser kan fästas. Det känns lite konstigt att man valde att fästa två rails när laser redan ingår i vapnet, men det uppskattas – framför allt eftersom det gör det enklare att göra en Screen Accurate Stargate P-90 av det hela. Det gör det också lättare att sätta dit en laser som går att låsa i endera läge. De sitter dock för lågt för att ett off-set sikte ska vara någon ide.

Till vapnet så får du ett standardmagasin. Det är en uppfriskande fläkt i en tid då många väljer att istället skicka med high caps med sina vapen och framför allt då P-90 high caps matar förskräckligt dåligt. Samtidigt så är det en fullständig pina att hitta bra förvaring för P-90 magasin då de inte får plats i de flesta västar. Separata magasinfickor krävs ofta eller en stor modifiering av existerande dylika vilket är lösningen som jag har på min Blackhawk Tactical. Magasinen sitter ordentligt och tål hård handhavande vilket ger tillfredsställande ljud vid omladdning. Inget av mina magasin – TM, KS eller G&G – har i dagsläget felmatat utan har fungerat felfritt i spel.

När det kommer till G&G och mig så är det ett faktum att antingen så har de urusla internals eller så har jag otur. Den här P-90n gick ungefär lika bra ur lådan som den G&G L85 jag en gång köpte från Fakewar – det vill säga inte alls. Till skillnad från den gången så slapp jag den här gången att studsa den fram och tillbaka mellan mig och återförsäljaren utan de trevliga herrarna på Striker Airsoft fixade det hela åt mig för en liten slant. Inte optimalt för en helt ny bössa men det är smällar man får ta när varken G&G eller Gunfire inte satsar på ordentlig kvalitetskontroll av de produkter som de säljer.

IMGP0701.jpg

I spel så fungerar bössan förvånansvärt bra. En del av detta beror antagligen på G&Gs beslut att redan från början skicka med en precisionspipa och det faktum att du kan justera fjäderns spänning. Detta anser jag dock är ett försök av G&G att både äta kakan och ha den kvar. Tanken är god från början – att du ska kunna använda samma bössa till skog och CQB men jag hade föredragit om de helt enkelt satt in ett quick spring change system och levererat bössan med en 120-fjäder trots bössans tradionella roll som närstridsvapen. Så jag avslutar den här recensionen med en utmaning. Den första återförsäljaren som tar in G&G P-90 i sitt ordniare sortiment och skickar ett PM till mig om den saken kommer länkas i den här recensionen. Det här är en på tok för bra bössa sina brister till trots för att ligga bortglömd på olika lager runt om i världen. Gillar du P-90 och är inte rädd att lägga lite pengar på en så är det den här du ska ha – punkt slut.