Umarex H&K UMP .45

IMG_0009.jpg

Jag vet inte riktigt när jag fick den här idén att jag behövde en UMP. Den har väl egentligen alltid funnits där, det är ett vapen jag alltid tyckt mycket om och det är framför allt en av de coolare K-pistar jag känner till. Men att faktiskt skaffa en? Det har legat rätt långt borta.

Den första UMP jag övervägde var G&Gs och senare Double Eagles klon på den. Båda är välbyggda och trevliga vapen, men den förra var över min budget, den andra kändes lite väl billig och plastig. Dessutom var det på den tiden då kinakloner hade mycket mer barnsjukdomar än vad de har idag. Så det fick bli någonting annat istället.

Själva idén dog aldrig hos mig. Som lojal H&K Fanboy så var det helt enkelt så att det var ett vapen jag förr eller senare behövde skaffa mig. Och så råkade det vara så att jag helt plötsligt hade utrymmet att faktiskt köpa en. Ni vet själva hur det är – eller i alla fall hoppas jag det. Ett sug blir till förhandlande med sig själv och innan du vet vad som hänt så sitter du där med ett nytt vapen. Got to catch them all är allt jag har att säga.

Det finns vissa anledningar till att det blev just den här UMP:en. För det första är det en S&T, licenserad av Umarex. Det innebär att det är en billigare kopia av STARs UMP; dramat dem emellan går närmast i att sammanfatta att Umarex köpte STAR/ARES ritningar varpå de gav dem till S&T som producerade dem billigare; ett intressant fall där rebranding direkt har gjort produkter mer tillgängliga för konsumenten. För det andra så har den äkta H&K trademarks och för det tredje är den billig, med en hel del funktioner som gör den ganska prisvärd.

IMG_0018

Bössan levereras i en kinaklonsinspirerad förpackning, dekorerad med ”No Compromise” och H&K Trades och likt G36:an så står det ingenting om vilken bössa som faktiskt ligger i utan det överlämnas till klistermärken på sidan av kartongen. Har du sett en av dem har du sett alla. I kartongen ligger även en laddare och ett batteri; 8.4 volts 1100 mAH.

Det första som kommer få visa av er att greppa efter era PTW-formade krucifix är att bössan är helt och hållet i plast. Nej, det finns ingen anledning att skrika okvädingsord, och var snälla att sluta samla ved till bålet. Det är faktiskt riktigt bra plast. Om du tvekar, håll valfri Tokyo Marui bössa i några sekunder, byt sedan till UMP:en och ni förstår direkt vad jag menar. Även om jag inte luras för en sekund att det är komposit, så känns det ändå bra samtidigt som det håller nere vapnets vikt, en viktig detalj i CQB.

På denna eminenta plast har det även graverats in Trademarks – totalt åtta st. Från serienummer till ”.45 cal” på patronutkastet. Till min besvikelse går manöverhandtaget inte att röra – priset man får betala för det aningen längre batteriutrymmet. Kolven kan lätt fällas in och sitter fast tills dess att du lyfter upp den en aning och sedan fäller ut den igen. Klicket du hör när den låser i sig endera läge är mycket tillfredsställande.

Vapnet kommer med fyra rails, tre av dem sitter på handguarden och det fjärde sitter för montering av sikte. Skulle du sakna det sistnämnda så sitter järnsiktena lite över sikteskenan vilket gör att railen inte är i vägen; en mycket fin touch. De tre andra kan monteras av om man känner behovet av att låta din UMP få ett lite äldre utseende; eller helt enkelt om du inte vill använda ett frontgrepp; något som snabbt blir ett krav om du använder någon av de båda rails som finns på sidan av vapnet.

IMG_0017

Magasinet är ett high cap på 420 skott med svarta dummyrounds, och hittills det första jag har att klaga på bössan. Det tog lite tid och lite tålamod – och lite allt möjligt för att det skulle börja mata ordentligt. Förvänta dig att behöva göra något dylikt; men det kan helt enkelt vara så att mekaniken behövde lite sedvanlig uppvärmning. Håll ett öga på det i alla fall.

Innan du börjar skjuta kan det vara en idé att du tar reda på om du vill använda bössan inomhus eller inomhus. Men stop säger du, jag har ett spel om fem minuter, inte kan jag byta fjäder så fort? Jo, det kan du och det är det som bidrar till hur prisvärt vapnet faktiskt är. Det kommer med quick spring change. Dra ut en sprint, skruva ut en skruv, dra ut fjäder, sätt in ny. Klart.

Vapnet är faktiskt väldigt roligt att skjuta med, även fast man förväntar sig att det inte ska vara något speciellt efter att man ägt en hel del vapen. UMP:ens eldhastighet är rätt imponerande, även med ett 8.4 voltsbatteri och jag ser fram emot att testa med 7.4 LiPo. Vid eldgivning så känns det även som att vapnet gör ett högre ljud än vanligt, vilket är välkommet, även om det fortfarande är det gamla vanliga symaskinsljudet som vi känner och älskar.

Som slutsats så finns det inte mycket annat än att säga att vapnet är ett bra sådant. Det begärs inte en hutlös summa för vapnet och det är ett av de bättre valen du kan göra om du vill ha en lite mer ovanlig CQB Bössa.