Sverige under kalla kriget : hemliga planer och projekt

Den första länge bok om Svensk Modern historia jag läste var nog Den Dolda Alliansen som än idag är ett av de främsta verken gällande Svenska planer för hur ett krig i vårt närområde skulle se ut. Berättelserna om extra Drakenplan till Finland och Stay-Behind var alla intressanta ämnen för en person som levt på historierna om evig neutralitet vaktat av ett invasionsförsvar. När man väl luckrat upp den delen har historierna och böckerna avlöst varandra där Sverige under kalla kriget : hemliga planer och projekt är den andra i sin serie och den senaste i raden.

Boken är ett hopplock av olika skribenter som alla har olika expertområden. Den tar upp utvecklingen av nya stridsvagnar, bakgrund om Robot 70, Kustartilleriet och hur ett sovjetiskt anfall skulle innebära strider på Finskt Territorium med finnarnas goda minne. Det är en gedigen blandning av ämnen som alla är intressanta även om man inte går alltför djupt i något av dem. Som tur är avslutas varje kapitel med en läslista som visar vägen för ytterligare läsning.

Dessvärre är alla författarna inte nödvändigtvis skickliga på att skriva och boken känns därför ojämn. Detta leder till att ett kapitel som är alltför tekniskt kan sedan följas av ett som är alltför personligt och jag önskar redaktören hade varit lite mer aktiv med att hålla en konsistent kvalitet på boken. Jag inser att jag vill att boken ska gå på djupet så jag ska lära mig mer men ska den locka nya historieintresserade behöver den kunna gå igenom grunderna bättre. Just nu får man båda delarna i boken helt beroende på vilket kapitel som läses.

Uppdelningen i kapitel som den delar med den tidigare boken i serien – myter och legender – gör att den vore näst intill perfekt som ljudbok och jag kan bara hoppas utgivaren överväger att slå samman de båda böckerna till en dylik – det skulle antagligen göra boken mer lättillgänglig både som historia och som underhållning.

Bokens förtjänst är att den tar information publicerad i längre, knepigare och mindre lättlästa böcker och destillerar informationen på ett sätt som gör det betydligt mer lättillgängligt. Är man inte alltför insatt i ämnet och vill ha mer information finns dessutom en läslista publicerad i slutet av varje kapitel. Sammanfattningsvis är det en bok som lämpar sig väl för den ytligt historieintresserade som vill gräva något djupare bland den teknologi som gjorde ett namn för sig under Kalla Kriget. Den redan kunniga lär dessvärre inte lära sig alltför mycket nytt.